Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Reklamfilmen som visar att robotar inte botar ensamhet

Publicerad: 11 oktober 2016, 13:51

Robotsjuksystern Ben blir aldrig helt mänsklig. Den här franska reklamfilmen ska få fler att ställa upp som volontärer mot ensamhet.


Ämnen i artikeln:

ReklamkampanjReklamfilm

Filmen är regisserad av David Wilson och skapad av byrån CLM BBDO för organisationen Society of Saint-Vincent-de-Paul. Filmen handlar om Claudine och i första sekvensen ses hon dansa i vadagsrummet med sin vårdrobot, Ben. Resten av videon leder tittarna en dag baklänges fram till den stunden.

Filmen är ganska subtil i sin ton, men visar ändå grundbudskapet: trots att Ben är en intuitiv vårdgivare finns ensamheten och avståndet mellan människa och maskin kvar.

Den märks i den bristande kommunikation dem emellan.

”Ben jag är ledsen. Jag behövde bara den stunden i morse”, säger Claudine efter att ha kramat Ben.

Ben är snabb på att svara och säger: ”Vill du se på tv Claudine?” och kommer med en fråga till när svaret dröjer: ”Eller vill du dansa?”

"Ben ... I'm sorry," Claudine says. "I'm ... I just needed that moment this morning."

Without missing a beat, BEN leans in and replies, "Would you like to watch some TV, Claudine?" Then he tries again: "Claudine, would you like to dance?"

Filmen hade premiär för några veckor sedan för att locka volontärer att umgås med ensamma seniorer.

Vårdrobotar har kommit längst i sin etablering i Japan. Filmen bygger på en undersökning där en majoritet av respondenterna ansåg att robotar inte kan bota ensamhet.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

ReklamkampanjReklamfilm

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.