Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Reklamfilmsregissör gör dramakomedi om manlighet och MMA

Publicerad: 17 januari 2013, 12:49

Joakim Thörn som MMA-fighter i terapi

I dag startar lanseringen av "Uppdrag MAN" – en dramakomedi som vill driva med mäns självbild. Seriens upphovsman är den prisbelönte reklamfilmsregissören Joakim Thörn, som bland annat gjort uppmärksammade reklamfilmer åt Hammarby Fotboll. – Jag känner att det är en manlig stereotyp som klistras på mig, säger Joakim Thörn till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Joakim ThörnStandart

"Uppdrag MAN" regisseras och skrivs av Joakim Thörn tillsammans med författaren Hans Carstensen. I dag rullar upphovsmännen ut en sajt där besökarna kan följa manusprocessen.

På sajten släpps klipp där seriens huvudkaraktär, MAA-fightern Nicklas ”Blond Killer” Ljunggren – spelad av Joakim Thörn, går i terapi.

– För fyra år sedan stod jag i boxarmundering, inoljad på Boulervardteaterns scen och mimade till ballader. Det var ren improvisation, men är såddes ett frö till att jobba med manlighet. Nu vill vi utveckla formatet, säger Joakim Thörn till Resumé.

Varför är det så tacksamt att driva med manlighet?
– Det är en viktig fråga för mig personligen eftersom jag känner att det är en manlig stereotyp som klistras på mig. Jag reflekterade aldrig kring det innan jag fyllde 25 år. Nu är jag 30 och tycker att det blir allt viktigare att prata om de här frågorna.

MMA är en sport som växt de senaste åren. Varför valde du att huvudkaraktären skulle bli en fighter?
– Jag började intressera mig för MMA och gick en kurs. Det är det mest macho-aktiga som finns och jag hade många fördomar om sporten. Under arbetsgången har jag märkt att träningsformen är mer jämställd än till exempel Friskis&Svettis, sett till könsfördelningen

Det är ännu oklart vilka fler som kommer att agera i dramakomedin. Upphovsmännen har än så länge inte gjort klart med någon distributör.

Joakim Thörn jobbade tidigare som regissör på Palladium Film och sedan 2012 på det nystartade produktionsbolaget Standart. Hans Carstensen och Joakim Thörn arbetar nu med att färdigställa manuset till den första säsongen av Uppdrag MAN och castar karaktärer. Serien utspelar sig i Stockholms tv-kretsar och kampsportvärld.

– Tanken är att han blir det av ett samhällsprogram om manlighet. Han får ett jobb som många tror att han inte kommer att klara av. Jag har hållit på med teater sedan bardomen, främst som regissör. Den här rollen kände jag att jag ville göra själv, säger Joakim Thörn.

Ett första klipp från "Uppdrag MAN" nedan.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Joakim ThörnStandart

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.