tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Reklamombudsmannen fäller tre influencers

Publicerad: 7 september 2021, 08:52

Jämförelsen mellan före- och efterbilden anses vilseledande, enligt RO:s beslut.

Beslut från Reklamombudsmannen visar att tre influencers på senaste tiden fällts för att inte ha reklammärkt sina inlägg eller gjort vilseledande reklam. Här är anmälningarna och besluten.

Ämnen i artikeln:

Influencer marketingInfluencerReklamReklamombudsmannen

Alicia Price

alicia.price@resume.se


Tv-personligheten Martin Melin fälls av Reklamombudsmannen för att inte reklamidentifierat ett inlägg för Instagram. Inlägget har anmälts av en privatperson och innehåller marknadsföring av en produkt från Valio, men utan reklammärkning.

Martin Melin har i efterhand lagt till en reklammärkning, och säger i uttalandet till RO att inlägget reklammärktes genom Instagrams system för branded content, och att han efter två dagar uppdaterat inlägget med ett förtydligande att det handlar om reklam.

RO bedömer att reklamen strider mot artikel 7 i ICC:s regler, och att rättelsen i efterhand inte gör överträdelsen försvarlig.

Bild 1/2  

Influencern Paula Rosas fälls för vilseledande reklam i samband med ett samarbete med företaget Xlash. Det är en privatperson som anmält blogginlägget, där en förebild utan mascara jämförs med en efterbild med mascara. I och med att fransarna på efterbilden är sminkade, menar anmälaren att det blir vilseledande och inte visar resultatet av produkten som marknadsförs.

Annonsören menar att Paula Rosas har bekräftat för läsarna i kommentarsfältet att hon har mascara på efterbilden, och att det därför inte ska anses vara vilseledande. Paula Rosas menar att det är en miss på grund av den mänskliga faktorn.

RO bedömer att förtydligandet i kommentarsfältet inte är tillräckligt, att reklamen är vilseledande och strider mot artikel 5 i ICC:s regler.

Från Paula Rosas blogginlägg.

Åsa Ingrosso fälls av RO för att ha misslyckats nå kravet på reklamidentifiering när hon marknadsfört sitt vin. Enligt anmälan har hon inte reklammärkt ett instagraminlägg där vinet visas upp. 

Det är två privatpersoner som har anmält inlägget för att sakna reklammärkning och att det därför inte är tydligt att det finns ett kommersiellt syfte med inlägget. Åsa Ingrosso och vinproducenten Sundance Wines menar å sin sida att genomsnittskonsumenten uppfattar det kommersiella syftet med inlägget, och att det därför inte är vilseledande.

Reklamombudsmannen skriver att: ”RO finner vid en helhetsbedömning att inlägget inte omedelbart identifieras som reklam av en genomsnittskonsument. Reklamen strider därmed mot artikel 7 i ICC:s regler.”

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev