Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Reklamprofilen drabbades av TBE – nu uppmanar han andra att vaccinera sig

Publicerad: 28 december 2017, 15:03

Idag är Thomas Brenemark i princip helt återställd från sjukdomen TBE.

Foto: Privat

Tidigare i år drabbades Thomas Brenemark av TBE. Efter att ha levt ett aktivt liv kunde han knappt gå nedför trappor längre. Idag är han i princip återställd och vill påminna andra om att vaccinera sig mot sjukdomen.


Ämnen i artikeln:

DDBCamp DavidMcCannReklamThomas Brenemark

Den 5 september var allt som vanligt i Thomas Brenemarks liv. Den tidigare DDB och McCann-medarbetaren som idag driver egna byrån Whygency hade varit ute och kört motorcykel vid sommarstället i Stockholms skärgård. När han kom tillbaka hem kände han sig lite frusen men tänkte efter en varm dusch inte mycket mer på det.

Bara några timmar senare satt han på närakuten med en feber på över 40 grader. Läkarna tog blodprover men kunde inte hitta något onormalt. Han kände på sig att något var på gång och skickades därför till St.Görans sjukhus där han blev kvar i fem veckor. Den första veckan efter att han drabbats av TBE minns han inte mycket av.

– Det är svårt att beskriva hur dåligt man mår. Kroppen skakar, du kan inte använda dina armar och ben och hjärnan blir så pass hårt ansatt att man bara kommer ihåg vissa fragment. Jag har haft både influensa och lunginflammation men det här är på en helt annan nivå.

TBE, som smittar via fästingbett, angriper hjärnans nervsystem. Var tredje person som drabbas får bestående men.

Ett par veckor senare hade hjärnan återhämtat sig men kroppen var fortfarande ur balans. Thomas Brenemark kunde varken gå nedför trappor eller hålla in en gaffel. Den tidigare elitspelaren i handboll som under många år försörjt sig på att sälja sin kreativitet fick något av en identitetskris som han lovade sig själv att berätta om när han framöver skulle komma ur den.

– Det läskiga är att man är knivskarp i hjärnan men klarar inte av att knyta an till någon annan rent kommunikativt. De flesta vet inte hur det är att vara sjuk men jag har varit sargad i skallen och är en av de lyckliga som kommit ut därifrån. Idag kan jag skratta åt det hela men det var länge som jag hade svårt att ens tänka på det, berättar han.

Läkarna berättade så småningom att han hade ett år av rehabilitering framför sig. De påpekade även tre gyllene T:n man bör ha med sig in i rehaben – tid, tålamod och träning. Thomas Brenemark ansåg sig endast ha det sistnämnda.

– Svensk sjukvård är på många sätt fantastisk och den rehabhjälp man kan få för att åter fungera som en normal människa är underbar. Problemet är att jag och många med mig är vana att använda armarna till mer än att tvätta håret. Där finns det ett hål i svensk rehab, är man över 40 förväntar man sig mer av livet än att bara kunna gå till affären utan problem.

Thomas Brenemark satte ihop ett eget träningsprogram. Två månader senare var han tillbaka på banan och började så smått arbetsträna under december. I januari räknar han med att livet på andra sidan sjukdomen kan börja på riktigt igen. Just nu håller han på att skriva en bok om just rehabträning anpassad för en mer aktiv livsstil.

Själv ångrar han att han efter 30 år i Stockholms skärgård fortfarande inte var fullt vaccinerad mot TBE. Thomas Brenemark hade endast tagit en av de tre sprutor som krävs för ett nästintill heltäckande skydd. För att uppmana andra att vaccinera sig satte han därför ihop en film tillsammans med några kompisar på produktionsbolaget Camp David. Filmen har på en dryg vecka setts av över 60 000 människor.

– Det blir lätt att man tänker att man bör vaccinera sig, framför allt som Stockholmare, men inte gör det. Tanken på vaccin är inte så himla mysig och det finns nått sorts inneboende motstånd mot det.

Genom filmen hoppas Thomas Brenemark att fler ska vaccinera sig och slippa gå igenom det helvete han fått göra.

– Bor man i Stockholm och rör sig ute i naturen.. Då måste man åtminstone göra ett klokt övervägande mellan att få sjukdomen och den risk som det alltid är med ett vaccin. För mig är det valet extremt lätt, den här sjukdomen är ingen lek.

När hjärnan så småningom började återhämta sig beskriver Thomas Brenemark en känsla av eufori.

– Det var som att hitta sig själv igen. Att upptäcka att jag fortfarande är jag. Även om jag kommer behöva träna som en galning för att komma tillbaka i den fysiska form jag var innan TBE'n så är det fortfarande jag som står här. Den känslan går heller inte att beskriva,, berättar Thomas Brenemark från ett soligt Miami där han precis kommit tillbaka efter en löprunda.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.