Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Reklamprofilen Svante Lundin död

Publicerad: 23 september 2013, 12:40

Svante Lundin blev 67 år.

Reklamprofilen Svante Lundin har i en ålder av 67 år avlidit i sitt hem i jämtländska Undersåker. Han sörjs närmast av syskonbarn samt en stor vänkrets och beundrarskara.


Svante uppvisade tidigt en enastående konstnärlig talang och etablerade sig redan i gymnasiet som tidningstecknare under signaturen Fimbul. Inte minst i MAD med legendariske Lasse O'Månson som redaktör.

Efter reklamlinjen på Beckmans väntade annonsbyråerna Fältman & Malmén och LNS. Titeln Art Director skavde dock i Svante, han kallade sig hellre "gubbtecknare" och blev frilans. När TV-reklam blev laglig i Sverige blev han snabbt en eftersökt skapare av storyboards. Hans teckningar beskrev nämligen inte bara filmförlopp utan visualiserade också rollfigurer och miljöer på ett mycket träffande vis.

Införsäljning av idéer samt casting och rekvisitainköp blev sedan ovanligt lätta matcher för produktionsbolagen. Många av filmerna prisbelöntes, säkert mycket tack vare Gubbtecknarens geniala förarbete.

För bortåt femton år sedan beslöt Svante Lundin att byta liv, lämnade Stockholm och tillvaron som firad kreatör och slog sig ner i lilla Huså mellan Åreskutan och Kallsjön. Kända reklamkunder byttes mot Naturum i Vålådalen, macken i Järpen och restaurang Bahnhof i Åre. Det hände att han fick förfrågningar från storbyråer i USA.

"Nej tack, jag gör bara jobb nästgårds" svarade Svante, hängde på sig ryggsäcken och drog ut på fjället.

In i det sista fortsatte han dock att helt gratis kommentera och underhålla en stor vänkrets med sin vänsterhandsdrivna trollpenna. Även utan förlagor på plats skapade Svante Lundin bilder i sitt inre som sedan blixtframkallades i ett slags "instant cartooning". Mirakulöst för publiken som fick följa det i direktsändning.

Antingen det var kunder, kollegor, kompisar, kompisars barn eller TV-tittare. Bjuder man så frikostigt på snille och humor får man en jättelik fan club. Vi får trösta oss med att så många av hans bilder lever vidare i våra skattkamrar, på våra väggar och i våra glada minnen.

För vänner och kollegor

Tom Hård af Segerstad
Ole Söderblom
Lasse Åberg

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.