Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Reklamprofilens skattesmäll för Pripps Blå-båten

Publicerad: 4 juli 2014, 08:09

Patrik Forsberg.

Foto: Resumé (arkiv)

Reklamfilmsregissören Patrik Forsberg på S till er Studios Production AB och hans fru upptaxeras med 50 000 kronor vardera för förmån av en motorbåt som ägs av ett av deras bolag. Båten användes vid inspelningen av de klassiska reklamfilmerna för Pripps Blå.


Ämnen i artikeln:

Pripps Blå

Bakgrunden till inköpet av båten handlar om företagets kontrakterades av Lowe Brindfors år 2003 för att producera en serie reklamfilmer för Pripps Blå.

Skatteverket uppger att S till er Studios Production AB har lämnat 56 kontrolluppgifter för 2012, men man har inte redovisat någon båtförmån i arbetsgivardeklaration eller kontrolluppgifterna för Patrik Forsberg.
S till er Studios Production uppger att båten, en Buster Magnum II, köptes år 2004 av Patrik Forsberg & Co AB, som bolaget tidigare hette.

Man anför också att båten är utrustad med "gripkonverterad specialfunktion", vilket gör att man fästa en filmkamera på den och nyttja den som en flytande arbetsplattform.

Bolaget har också uppgett att det inte har skett något privat nyttjande av båten under 2012 och ingen har heller hyrt den eller liknande.

Bolaget anför också att det hela tiden gäller att "ligga steget före, och kunna leverera snabbt till uppdragsgivaren." Det vill säga ena dagen spelar man in en reklamfilm storstadsmiljö och andra dagen i skärgården.

Här menar man också att en inspelning kan avslutas väldigt sent, vilket gör att allmänna transportmedel inte alltid går att använda.

Bolaget menar också att båten i största utsträckning har använts som rörlig kamera och i vissa fall som rekvisita. Man tycker heller inte att båten är lyxbetonad – båten har ett försäkringsvärde på 320 000 kronor.

Skatteverket ifrågasätter inte att företaget behöver båten i sin verksamhet, men så länge man har möjlighet att nyttja båten privat så måste den förmånsbeskattas utifrån hur begränsad möjligheten att nyttja båten år.

Skatteverket tycker visserligen att Patrik Forsberg haft en begränsad dispositionsrätt till bolagets båt, men väljer ändå att upptaxera makarna med 50 000 vardera.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Pripps Blå

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.