Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Reklamtrions Peru-upplägg till högsta instans?

Publicerad: 2 maj 2013, 14:14

Olof Barr, Alexander Brügge, Markus Enerot

Foto: Lisa Berg.

Skatteverket vill eftertaxera grundarna av filmbolaget Est e ban som myndigheten anser har undvikit svensk skatt på bolagförsäljningar för totalt 12,1 miljoner kronor genom ett så kallat Peru-upplägg. Det finns bara ett problem. Tidsfristen för att pröva ärendet har löpt ut.


Ämnen i artikeln:

SkatteverketMattias Ronge

– Vi har endast gjort en framställan utifrån skatteflyktslagen, medan  domstolarna kom fram till att det är inkomstskattelagen som ska  tillämpas. Kammarrätten säger att det är försent att pröva ärendet  eftersom eftertaxeringstiden har gått ut, men vi vill ha detta prövat,  säger Annika Sjöblom, rättslig expert på Skatteverket.

Resumé har i  omgångar beskrivit hur personer inom reklam- och pr-branschen har använt  sig av så kallade Peru-upplägg för att slippa betala svensk skatt på  sina bolagsvinster.

Alltifrån Deportivos vd Mattias Ronge till just  grundarna av Est e ban har nämnts i sådana sammanhang.

Enkelt förklarat går det hela ut på att man  tar vinsterna från sina verksamheter i Sverige och slussar dessa via  peruanska dotterbolag.

Då får man betala 4,1 procent i skatt på  vinsterna i stället för den betydligt högre svenska  skatten.

Skatteverket menar Est e bans grundare Alexander Brügge, Markus  Enerot och Olof Barr genomfört bolagsförsäljningar på totalt 12,1  miljoner kronor och fått dessa beskattade med den betydlig lägre  Peru-beskattningen.

Så här anser Skatteverket att det har gått till:
Trion äger Est e ban via sina bolag Olof Barr  Förvaltning AB, Alexander Brügges Deckar AB och Markus Enerots Random  Produktion AB.

I början av juni 2006 köpte trion samtliga andelar i det  peruanska bolaget Inversiones Kaph.I samma veva bildades  Cypern-bolaget Gramaz Investment Limited.

Sedan säljer och köper  trion en rad bolag fram och tillbaka, enligt Skatteverket.

Verket har  hela tiden menat att upplägget strider mot den så kallade  skatteflyktslagen och valde att överklaga l till  kammarrätten.

Denna har visserligen kommit fram till att trion  är skyldig att skatta för sina vinster i Sverige, men anser att  tidsfristen för att pröva ärendet har löpt ut.

Skatteverket vill nu  att Högsta Förvaltningsdomstolen prövar vad som gäller.

Resumé har sökt  grundarna av Est e ban. Samtliga sitter i möte hela dagen

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

SkatteverketMattias Ronge

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.