Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Rengöringsbolag köper Ebola-sök

Publicerad: 30 oktober 2014, 16:12

Rengöringsbolaget har Lysol köpt en sponsrad placering av Google när folk söker på Ebola. Lysol såg dagens ljus när desinfektionsmedlet tog kål på en koleraepidemi i Tyskland så långt tillbaka som år 1889.


Ämnen i artikeln:

Google

Lysols betalda annons hamnade högst upp på söksidan med budskapet "What Is Ebola – Lysol.com Learn the Facts about Ebola Virus from Lysol", enligt Adweek som refererar till online-tidningen och videokanalen Motherboard.

Icke kommersiella webbplatser som U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) och World Health Organization, WHO, toppade ändå söksidan, men om man klickade på Lysol-länken hamnade man automatiskt på företagets specialsida om just Ebola.

Lysol tar bland annat att just CDC rekommenderar att man använder desinfektionsmedel för att förhindra spridning av det dödliga viruset.

Lysol plockade bort annonsen efter att det uppmärksammades av media, men har ändå en stor bild på viruset på sin hemsida ihop med budskapet "Skyddar mot spridningen av Ebola".

Adweek rapporterar att det inte är första gången som Lysol har kapitaliserat på rädsla för sjukdomar för att kunna sälja sina produkter.

Företagets tidigare ägare, Lehn & Fink, hävdade redan 1918 att desinfektionsprodukten kunde användas för att bota spanska sjukan.

Lysol medger visserligen att man inte har testat sina produkter mot just  Ebola-viruset, men det är att det är högst sannolikt att det är  "effektivt".

Epidemilogen Abdulrahman M. El-Sayed vid Columbia University uppger att Lysol kanske dödar alla spår av Ebola vid icke-porösa ytor som i exempelvis sjukhus, men att det inte finns något bevis för att produkten minskar risken att drabbas av sjukdomen utanför den typen av miljöer, enligt Adweek.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Google

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.