söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Resumé/Novus: Så många (eller få) svenskar uppfattar Trisskrapet som reklam för Svenska Spel

Publicerad: 17 maj 2022, 07:00

Varje år sänder TV4 cirka 310 inslag med Trisskrap i Nyhetsmorgon.

Foto: Svenska Spel.

Trisskrapet är närmast en institution på TV4 Nyhetsmorgon.
Det är också en het potatis i både debatten och i domstolarna.
Men långtifrån alla uppfattar inslaget som reklam. Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Resumé.

Ämnen i artikeln:

TV4TV4 NyhetsmorgonTrissNyheter

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


Trisskrapet har varit ett stående inslag i TV4 Nyhetsmorgon sedan 1994, då även morgonprogrammet var relativt nytt. Intressant nog skriver Svenska Spel själv i en tidslinje över spelets historik att: ”försäljningen av Triss lyfte rejält när tv-skrapet introducerades (...) Sverige blev först i världen med lottskrap direkt i TV.”

På senare år har debatten om inslaget gått varm. Ska det ses som reklam – eller ska det inte göra det? Senast i mars i år kom ett nytt beslut från Patent- och marknadsöverdomstolen som i allra högsta grad påverkade frågan. Där slog man fast att Konsumentombudsmannen inte har rätt att se avtalet mellan TV4 och Svenska Spel, med hänvisning till det efterforskningsförbud som råder för myndigheter. 

LÄS MER: Beslutet om Trisskrapet chockar spelbranschen – kan få inverkan på grundlagarna

Enligt Resumés källor existerar ett avtal mellan parterna, ett avtal värt cirka 140 miljoner kronor om året. Och finns ett avtal så ska inslaget enligt marknadsföringslagen också reklammärkas – något som inte sker i dag.

Men vad säger svenska folket om inslaget – uppfattar de att Trisskrapet är reklam eller inte? 

Enligt Resumé och Novus undersökning ”Folket säger sitt” uppfattar drygt hälften, 53 procent, att inslaget är reklam. 26 procent uppfattar inslaget som redaktionellt och 21 procent vet inte.

Intressant är att i den yngre åldersgruppen (18-29 år) är det fler som ser inslaget som redaktionellt än totalt sett. Här svarar 40 procent att de tror att Trisskrapet kommer från TV4 själv.

– Ett väldigt intressant case, och vad man än tycker i sakfrågan så är det ett utmärkt exempel på att långsiktighet lönar sig. Även om en majoritet ser detta som reklam så uppfattar de yngre i högre grad Triss-skrapet som något redaktionellt, de har sett detta på tv sedan de var barn och då tänker man på det som en naturlig del av programmet. Jämför med till exempel Trygg-Hansas livbojar vid bryggor och sjöar, hur många av oss tänker på det som reklam? säger Jan Berkö, marknadschef på Novus.

 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev