Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration
Reklam
Publicerad: 20 Maj 2020, 13:34
Gratispitcher, obetalda praktikplatser, permitterade anställda som jobbar fulltid på uppmaning av sina chefer. De senaste veckorna har redaktionen fått in larm från branschen att så kallade gratisjobb ökar på olika håll till följd av coronakrisen. Nu drar Resumé i gång en granskning för att titta närmare på problemet.
En nyexaminerad elev som hoppar på ett halvårs obetald praktik på heltid. Timmar vid pitcharbeten som aldrig faktureras eller leder till uppdrag. Anställda som jobbar övertid åt företag som tar del av permitteringsstödet.
Coronautbrottet har kastat ljus på ett problem som det pratats om länge i branschen – gratisarbetet.
– Visst finns signaler på att gratisjobb i form av obetalda pitcher ökar. Det är ett problem som vi har dragits med länge så det är självklart oroande att det ökar ännu mer i samband med krisen, säger Linda Nilsson, tillfällig vd på branschorganisationen Komm.
Hon får medhåll från fackföreningen DIK:s ordförande Anna Troberg.
– Jag kan inte säga att vi ser en ökning här och nu. Men erfarenhetsmässigt så vet vi generellt att det förekommer mycket gratisjobb i branschen och att det alltid blir mer i tuffare tider.
Resumé kan konstatera att flera annonser på vår jobbplattform som inkommit sedan coronakrisen bröt ut är tydliga med att det de söker gratis arbetskraft. Annonsörerna kommer både från köpar- och byråsidan och i vissa av fallen handlar det om kvalificerade arbetsuppgifter som ska utföras utan arvode upp till tre månader.
I arbetsuppgifterna på en marknadsavdelning förväntas den gratisarbetande praktikanten bland annat hantera, organisera och utveckla en databas med influencers som personen sedan ska ansvara för dialogen med.
– Obetald praktik är okej så länge den är inom ramen för en utbildning, där du har möjlighet till CSN, och där du får handledning. Kommunikationsbranschen är populär, kreativ och spännande. Då kan en praktik utanför dessa ramar ses som ett bra sätt att få in foten i branschen. Så kan det vara i vissa fall. Men det ska inte vara så – om man jobbar ska man få betalt, säger Anna Troberg.
Resumé har varit i kontakt med elever på flera skolor runtom i Sverige som känner en uppgivenhet inför arbetsmarknaden de nu står inför. De uppger att i princip inga företag anställer nu, och somliga upplever därför att de är lämnade till obetalda praktiktjänster.
– Jag fick frågan om jag kunde komma och pitcha en idé för en arbetsgivare. Då tänkte jag ”ska jag vara en idéspruta och sen så ska ni eventuellt ta den idén och göra något vettigt av den utan att jag får nånting för det?” Ibland känner jag att det är lite utnyttjande av människor som är sugna på att komma in i branschen. Men det kanske är så. Det kanske är jag som är naiv, säger en anonym student.
Linda Nilsson på Komm menar att alla aktörer – små som stora – nu måste börja tänka långsiktigt för att inte förstöra branschens ”ekosystem”.
– Alla måste ta sitt ansvar, som byrå handlar det om att inte pressa frilansare eller underleverantörer och som kund handlar det om att inte förringa det värde som byråerna bidrar med i form av sin affärskritiska kompetens. Sen är det självklart så att om marknadsbudgetarna krymper så kan arvodet till byråerna göra det också, men då måste även scopet och förväntningarna göra det.
Pitchade för Selecta – sedan dök idén upp i annan kampanj
Nyexaminerade Sara: ”Fem av sex byråer ville att jag skulle jobba gratis”
Gratisjobb norm för byråer – bara fem procent får betalt vid pitch
Mejla i så fall våra reportrar:
thomas.nilsson@resume.se
julia.v.caesar@resume.se
andreas.thorell@resume.se
Eller tipsa oss anonymt här.