Reklam
Resumé testar tankebaserad AI – humbug eller framtiden?
Publicerad: 22 juni 2019, 11:12
Resumés Yasmine Winberg testar tankebaserad fotboll och kommer fram till att hon är precis lika dålig på det som på riktig fotboll. Foto: Stephane Maguet.
Går det att få en boll att röra sig genom tankekraft och därigenom genomföra en fotbollsmatch? Resumés reporter Yasmine Winberg är initialt en smula skeptisk till tekniken som bolaget bakom innovationen beskriver som framtiden.
– Det här är inte "The Matrix", "The Mirror" eller "Stranger Things". Det är på riktigt, säger Stephane Maguet, innovationschef på We Are Social.
Byrån är en inkubator till Mentalista, ett startup-bolag som skapat det man kallar för tankebaserad AI och det som Stephane Maguet syftar på. Prototypen som används mest för att visa tekniken är en fotbollsplan i miniformat, där två tävlanden ska blunda och visualisera att bollen åker in i motståndarens mål. Den som lyckas bäst vinner.
Jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig när jag dyker upp på testplatsen The French Camp i mitten på Croisetten i Cannes. Jag har kontaktat Stephane Maguet på förhand eftersom jag läste att han skulle föreläsa i Cannes under rubriken "Beyond voice – introducing thought powered AI" och blev nyfiken. När byrån erbjöd mig att testa kunde jag såklart inte låta bli.
Det första som händer är att jag får någon form av pannband att ta på mig. Sedan fäster Bastien Didier, vd och ordförande på Mentalista, två knipsar i mina örsnibbar. En på höger och en på vänster. Som grädde på moset får jag någon form av platta i bakhuvudet, som ska läsa av min hjärnaktivitet. Sedan ombeds jag koncentrera mig. Och sluta ögonen. Blir bollen röd betyder det att jag har övertaget, min hjärnas vilja är starkare än min motståndares. Då rullar den också åt mitt håll. Blir den blå är det jag som förlorar.
– Jag ska bara kalibrera bollen lite först. Go! säger Bastien Didier och spelet är igång.
Jag blundar och fokuserar stenhårt på att bollen ska rulla in i min motståndares mål. Det gör den. Ganska snabbt till på köpet. 1-0. Det här funkade ju fint.
När det är dags för nästa boll får jag svårare att koncentrera mig. Jag börjar fundera på ljuden omkring, solen, stranden, middagen ikväll och att min motståndare tusan inte ska få bollen in i mitt mål. Vilket förstås händer. Sen händer det igen. Och igen. Under en av omgångarna tycks min imaginära bild av att bollen rullar in i mål konkurrera starkt med min motståndares. Bollen liksom velar lite fram och tillbaka. Blir röd och blå om vartannat.
Till sist skakar jag min motståndares hand, gratulerar och kapitulerar. Utklassning med 6-1. Jag är visst lika dålig på imaginär fotboll som på riktig sådan.
Hur fungerar det här egentligen? Jag är skeptisk och frågar Bastien Didier hur jag kan veta att allt inte bara är en enda stor bluff – att de styr bollen via en förinprogrammerad slinga i datorn.
– Kolla själv så får du se – kolla på kurvan i datorn. Det är din hjärnaktivitet. Vi har skannat av tusentals personers hjärnaktivitet när de sett bollen gå i mål och programmerat att den ska rulla in i mål vid en matchning. När algoritmen hittar en kurva som matchar med din kurva så åker bollen in i mål, säger han.
Jag fattar inte?
– Vi jobbar med den delen längst bak i hjärnan som kallas för visual cortex. Vår tes är att hjärnvågorna ser likadana ut om du visualiserar något som om du tittar på något. Så vår algoritm jämför hjärnvågor i datorn. När din kurva matchar med en kurva från en person som sett samma boll rulla in i mål tror vi att du tänker på just det. Och då rör sig bollen. Det är inte mer komplicerat än så.
Fotbollsplanen skapades i samband med fotbolls-EM i Frankrike 2016. Stephane Maguet är övertygad om att vi står inför nästa tekniska revolution – saker som styrs av hjärnan.
– Sedan 90-talet har vi touchtekniken för att göra saker. Efter Iphones födelse blev touch demokratiserat i bemärkelsen att de flesta använder touch i sin vardag i dag. För tre år sedan kom ljud, och i dag har folk Alexas och Google Homes hemma. Brain control-teknologin är inte mainstream i dag, men jag tror inte att det kommer dröja längre än tre-fyra år förrän det slår igenom, säger han.
Själv förhåller jag mig lite mer pessimistisk, även om jag måste medge att jag märkte av en skillnad på var bollen åkte så fort jag blev lite okoncentrerad. Men om Stephane Maguet har rätt är det fantastiskt och då går vi en otrolig revolution till mötes. Även det är en match att vinna.