Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Retroaktiva momskrav mardröm för småbyråer

Publicerad: 2 november 2011, 16:51

Resumé nr 15 2011

Den pågående momsprocessen är i bästa fall ett nollsummespel som tar tid och kraft från medie- och reklamföretag. I värsta fall långdragna och kostsamma juridiska processer som kan tvinga småföretag i konkurs. Än så länge handlar det om 1,5 miljarder. Men det kan landa på 4–5 miljarder kronor.


Småföretagaren Berndt Karlsson med verksamhet i Borlänge och Stockholm gjorde 2005 en personaltidning för en kund där han tog tryckeriräkningen. Då betalade han – och gjorde avdrag – för 25 procents moms.

Nu har reglerna ändrats retroaktivt och Skatte­verket kräver honom på skillnaden mellan 6 och 25 procents momsavdrag:
– Det är rena Kafkasituationen. Skatteverket vill att jag ska betala 35 000 kronor för något som hände 2005. Jag gjorde helt rätt enligt hur reglerna såg ut då. Tryckeriets ägare tycker att jag ska överklaga till Skatteverket, säger Berndt Karlsson.

I bästa fall kan han fakturera tryckeriet för det retroaktiva kravet plus räntan på skattekravet. Då har momspengarna­ bara cirkulerat runt ett tag i systemet.
– Men som småföretagare hamnar jag ändå i kläm. Jag har ägnat detta en massa tid, betalat revisorn för att hjälpa mig och ska ut med pengarna. Det leder bara till besvär, oro och krångel.
– Skatteverket togs på sängen av EU-domen. När de fick betala tillbaka stora summor momspengar skyndade de sig att kräva tryckeriernas kunder på motsvarande beloppp, säger Henrik Rosengren som är branschekonom på Grafiska Företagens Förbund.

Nu agerar dessutom olika skattekontor på olika sätt.
– Det skiljer både i bedömning och i tidsåtgång. Det finns fall där det har gått åtta månader utan att någon vet vad som gäller. Och jag vet att det finns en handfull fall där tryckerikunder har drivit frågan om momsåterbetalning vidare till länsrätten, säger Henrik Rosengren.

I värsta fall kan momskaoset leda till ett rättskaos där domstolar ska lösa tvister i spåren av momsdomen:
• Tryckerier som går till förvaltningsdomstol för att få rätt mot Skatteverket eftersom de inte har fått tillbaka momspengar.
• Kunder som nu krävs på momspengar i efterhand och riktar motsvarande krav på tryckerierna utan att de kan komma överens.
• Kunder som går till förvaltningsdomstol för att få prövat om Skatteverket kan ompröva­ de momsavdrag som de gjorde för 6–7 år sedan och som var helt korrekta då.
• Tryckerier som stämmer Sverige för brott mot statsstödsreglerna. Om en del tryckerier får återbetalning och andra inte kan det bedömas som
otillåtet statsstöd och snedvriden konkurrens.

Skatteverket har hittills fått in krav på återbetalningarna på 1,5 miljarder kronor. Men Henrik Rosengren bedömer att det teoretiskt kan landa på krav på 4–5 miljarder för åren 2004–2007.
– Vår inriktning är att momsen ska bli rätt hos båda parter, därför sker också följdändringar hos tryckeriernas kunder. Om kunderna sedan kräver tryckerierna på de pengarna kan vi inte lägga oss i det, det är en civilrättslig fråga, säger Susanne Malmborg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

En stund senare återkommer
Berndt Karlsson:
– Nu har jag fått ett mejl från tryckeriet som jag anlitade och de har lovat att täcka alla mina kostnader. Det låter ju bra, men tänk vilken massa besvär i onödan. Kafka ler nog i sin himmel, säger Berndt­ Karlsson.

Janne Sundling

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.