Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Rewir-bossens mångmiljonklipp

Publicerad: 2 februari 2011, 14:46

Intellectas köp av varumärkesbyrån Rewir har blivit en extremt bra affär för Rewirs grundare Stefan Ölander. Resumé kan berätta att han sammanlagt tjänar 85 miljoner på affären. Stefan Ölander fortsätter som styrelseordförande i Rewir, men tänker nu bygga en verksamhet som riskkapitalist.


Ämnen i artikeln:

RewirSpringtime-Intellecta

truefalse

Stefan Ölander, grundare Rewir.

Intellecta köpte varumärkesbyrån Rewir 2006. Tidigare var grundaren Stefan Ölander ensam ägare, men inför Intellectas köp breddades ägandet till fyra personer verksamma i bolaget.

Men Stefan Ölander var fortfarande huvudägare, med 64 procent av ägandet.

Vid köpet 2006 fick de fyra ägarna via sitt bolag Rewir Intressenter AB en mindre kontantdel och en procent av aktierna i Intellecta. Men den större delen av köpet skulle baseras på Rewirs resultat de kommande tre åren.

Och det har gått extremt bra för Rewir de åren. Nettomarginalen ligger under de tre åren på mellan 28 och 33 procent. Med ett resultat på 26,8 miljoner kronor under 2009 svarade Rewir för större delen av Intellectakoncernens resultat på 29,1 miljoner samma år.

Under 2010 har de fyra delägarna i Rewir Intressenter kunnat kvittera ut sin resultatbaserade tilläggsköpeskilling från Intellecta på 120 miljoner kronor.

Även under 2007 och 2008 betalades 6 miljoner till del­ägarna årligen.
– Ja, det gav det vi visste det skulle ge, givet de vinstnivåer som vi har haft. Köpet byggde på en earn-out-modell baserat på vårt resultat under 39 månader, säger Stefan Ölander.

Richard Olsson, koncernchef för Intellecta, medger att det har gått ännu bättre för Rewir än vad de hade räknat med:
– Men vi är glada båda två. Vi har fått in ett bra bolag med bra resultatutveckling, säger han.

Börsnoterade Intellecta har de senaste åren haft en medveten strategi att växa genom förvärv. Förutom Rewir har de köpt den danska kommunikationsbyrån Bysted, b2b-byrån Hilanders och i höstas eventbyrån Bodén & Co.

Som börsbolag är de nu inne i tyst period inför bokslutspresentationen i februari, därför kan inte Richard Olsson kommentera hur Rewir­affären påverkar 2010 års resultat. Men av förra årsredovisningen framgår att de har tagit upp ett förvärvslån på 80 miljoner. Resten finansieras av Intellectas kassaflöde.

Stefan Ölander tänker fortsätta­ som styrelseordförande för Rewir. Men den mesta tiden ska han ägna åt att bygga upp ett riskkapitalbolag.
– Fast det blir inte inom byrå­världen. Min idé är att gå in i familjeföretag som står inför ett generationsskifte, där barnen inte vill ta över. Bra skötta företag, men där man inte har fokuserat så mycket på marknadsföring och sälj. Där har jag mycket att bidra med genom min kunskap, säger Stefan Ölander.

En del av projekten kan också komma att utspela sig i hans hemkommun Ekerö. Stefan Ölanders bolag Stekakaka har bland annat gått in som majoritetsägare i en sjökrog på Ekerö.

Stekakaka AB ägs av hans nederländska bolag Rewir ­Future BV.
– Men jag ska lägga ner det. Jag fick rådet av mina revisorer för tio år sedan att skaffa det holländska bolaget, men nu är skattelagstiftningen så bra i Sverige att jag avvecklar det bolaget.

Stefan Ölander ser flera skäl till Rewirs starka lönsamhet:
– Sedan vi startade har vi envetet byggt vår egen nisch. Då fanns knappast varumärkesbyråer, de som fanns var snarare designbyråer. Att vi har kunnat hålla höga vinstnivåer beror på att vi har haft hög beläggning på våra konsulter.
– Och att vi placerar oss i topp när kunderna utser bästa byråer visar att kunderna ser värdet i vårt jobb.

Han pekar också på att Rewir har varit bra säljare.
– Vi har jobbat mycket med långsiktigt sälj. Vi har kunder som sade nej till oss 2006, som vi hörde av oss till tre gånger 2007 och sedan blev kunder hos oss 2008. Men balla byråer tycker det är fult att sälja, säger Stefan Ölander.

Under 2010 fick han själv 85 miljoner i bevis på att han är en bra säljare.

REWIR AB

Grundades 1996 av Stefan Ölander, som hade en bakgrund som kommunikationschef inom SEB och MTG. När Intellecta tog över var de 14 anställda. Genom höstens köp och samgående (som genomfördes den 1 januari 2011) med Bodén & Co blir de 65 anställda.

I april flyttar Bodén & Co också in i Intellectas lokaler i Spårvägshallarna.

Rewirs nettomarginal har de senaste åren varit 28 procent (2009), 32,5 procent (2008), 33 procent (2007) och 17,4 procent (2006). Det betyder ett snitt på en miljon i vinst per anställd. Medel­byrån i branschen har en omsättning på strax över miljonen.

Janne Sundling

Ämnen i artikeln:

RewirSpringtime-Intellecta

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.