Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Rikskuponger väljer busenkel kommunikation

Publicerad: 2 oktober 2008, 08:05

Rikskuponger har ett välkänt varumärke men enligt företagets egna undersökningar förstår inte konsumenterna deras erbjudande. Nu har Abby Norm jobbat fram en ny kommunikativ plattform.


Rikskuponger har funnits i Sverige i 35 år. Sedan 1992 ingår det i den franska Accorkoncernen. Företaget är ett välkänt varumärke i Sverige. Enligt deras egna undersökningar ligger varumärkeskännedomen på 96 procent. Trots detta är det få konsumenter som förstår deras erbjudande. Det ska Rikskuponger nu ändra på.

– Väldigt många känner till oss men få känner till värdet. Nu vill vi tala om hur mycket pengar man tjänar. Det handlar om att utbilda folk och höja kunskapsnivån, att blåsa liv i produkten igen på ett lite humoristiskt vis, säger Margareta Kroon, marknadschef på Ticket Rikskuponger.

Fram till årsskiftet 1991/1992 hade Rikskuponger en stark ställning i Sverige. Subventionerad lunch var avdragsgillt för företagen och Rikskuponger hade cirka 350 000 dagliga användare. 1992 gjorde dåvarande regering om skattereformen och subventionerad lunch betraktades plötsligt som lön, vilket innebar att den skulle beskattas samt beläggas med sociala avgifter. Resultatet blev katastrofalt för Rikskuponger som tappade närmare två tredjedelar av sina användare.

– I samband med det dog nästan produkten. Sedan dess har vi sakta men säkert vänt uppåt igen. Idag har vi cirka 170 000 dagliga användare. Det är trots allt fortfarande billigare att se det som en löneförmån än att ge kontanter, säger Margareta Kroon.

Den nya kommunikativa plattformen backas upp av en kampanj från reklambyrån Abby Norm. Kampanjen, som startar vecka 41, kommer att gå i Stockholm under fyra veckor.

– Vi vill koncentrera kommunikationen till det som är Rikskupongers stora fördel: att du kan spara en hel del pengar. Så klart beroende av hur mycket företaget subventionerar. Huvudbudskapet blev därmed ”Lunch ska löna sig”, säger Ebba Kilman, projektledare på Abby Norm.

Det nya ”dumenkla” manéret bygger enligt Kilman på enkel ”Hej Matematik-retorik”.
– Det är lätt och och igenkänningen hög.

Kampanjen kommer att gå i tunnelbanan samt på rulltrappsskyltar. Detta backas upp av en sajt samt ett dr-utskick. Direktreklamen är framtagen av One Direct och riktar sig till skillnad från övriga delar i kampanjen direkt till arbetsgivarna.

– Övriga delar riktar sig till slutanvändarna. Målgruppen är de som rör sig i storstan och äter lunch ute tre gånger i veckan eller mer, säger Ebba Kilman.

Ticket Rikskuponger

Byrå: Abby Norm
Arbetsgrupp:  Anders Knutsson  kundansvarig, Ebba Kilman projektledare,  Petrus Dahlin  ad, Håkan Nyberg copywriter, Malin Norman operativ projektledare, Helena Lonaeus grafisk formgivare, Märta Segerström original

Linda Fagerlind

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.