Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Riktig soppa för Spenat

Publicerad: 21 januari 2013, 08:42

Per Lekemark, vd Spenat.

Karlstad-byrån Spenat har haft ett katastrofalt räkenskapsår. Nettoomsättningen går från nära 11,8 miljoner kronor under det föregående räkenskapsåret till drygt 6,8 miljoner kronor. Resultat efter finansiella poster, finansnettot, backar kraftigt från nära 800 000 kronor till en förlust på nära en halv miljon kronor.


Ämnen i artikeln:

Spenat

Karlstad-byrån Spenat producerar och säljer reklam-, kommunikations- och  pr-tjänster. Verksamheten bedrivs visserligen i Karlstad, men byråns  kunder är spridda över ett större geografiskt område.

Spenat minskar  sin nettoomsättning från 11,8 miljoner kronor till drygt 6,8 miljoner  kronor – byrån har brutet räkenskapsår som går från den 1 juli till den  30 juni.

Resultat efter finansiella poster, finansnettot, sjunker  också kraftigt från nära 800 000 kronor i vinst under det föregående  räkenskapsåret till en förlust på nära 470 000 kronor.

Byrån  konstaterar att räkenskapsåret har: ”kännetecknats av en av instabil  marknad, där flera av våra såväl befintliga som potentiella  uppdragsgivare ger signaler om osäkerhet vad gäller marknadssatsningar  och kampanjer, detta bekräftas även av våra omvärldsanalyser från  branschorganisationer, -press etc.”

Spenat uppger också att  ”naturliga avgångar” inte alltid har ersatts med ny personal, utan att  man i ställer har valt att samarbeta med underleverantörer för att inte  dra på sig för höga fasta kostnader.

Spenat har också styrt över flera inköp för kundens räkning direkt till kunden för att inte belasta sin likviditet i onödan.

Det finns dock ett ljus i mörket, enligt byrån. Man har inte har tappat kunder i någon: ”större utsträckning”.

Bolaget ger kanske inte helt oväntat noll kronor i utdelning till aktieägarna för det gångna räkenskapsåret.

Redovisningen  visar också att lönerna har sjunkit kraftigt  – trots att man endast gått från 9 till 7 anställda.
Löner och ersättningar har minskat från nära 3,7 miljoner kronor till 2,4 miljoner kronor.

Om detta beror på generella lönesänkningar eller ej framgår inte av årsredovisningen.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Spenat

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.