Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

”Risk för en mindre reklammarknad”

Publicerad: 30 oktober 2012, 11:07

Tobias Hedström, IRM:s analyschef

Foto: Resumé

Reklammarknaden kan få svårt att hitta tillbaka till nivåerna innan förra finanskrisen. Sveriges BNP-tillväxt är för svag för att få reklammarknaden att återhämta sig. Det anser IRM:s analyschef Tobias Hellström. – Ingen tror på ekonomin idag och alla konjunkturindikatorer pekar nedåt, säger han till Resumé.


Ämnen i artikeln:

IRM

IRM:s statistik för reklaminvesteringarna under det tredje kvartalet 2012 återspeglar ett svagt konjunkturläge. Annonsörerna blir mer och mer försiktiga i sina investeringar och Riksbankens utmätta tillväxttakt av BNP på 0,9 procent är knappast den injektion som reklammarknaden behöver.

Dagspressens siffror är mest alarmerande. Medieslaget har tappat 15 procent av intäkterna under det tredje kvartalet jämfört med motsvarande period 2011.

Printkrisen är ett ord som försäljningsdirektörerna ogärna vill ta i sin mun, siffrorna visar emellertid att dagspressen har haft svårt att täppa intäktshålen för sina papperstidningar.
– Det är stora skillnader i år jämfört med 2011. Ingen tror på ekonomin idag och alla konjunkturindikatorer pekar nedåt. Riksbankens tillväxtsiffror på 0,9 procent för 2012 är inte tillräckliga för att reklammarknaden ska kunna växa, säger IRM:s analyschef Tobias Hedström till Resumé.

Internet fortsatte att uppvisa en stark tillväxt under det tredje kvartalet 2012. Samtidigt växte intäkterna för medieslaget med knappa nio procent. För första gången är inte tillväxttakten för internet tvåsiffrig.

Försäljningsdirektörerna inom dagspressen talar ofta om att man befinner sig i en strukturförändring där nätet blir en allt viktigare affär. Hur stor möjlighet har internet att täppa intäktshålet för print på sikt?
– Det är svårt att säga hur utvecklingen kommer att bli. Annonsörerna har inte samma investeringsvilja för digitalt än. Risken finns att de inte ser utbudet som lika attraktivt och lägger sina pengar på annat än reklam till exempel på produktutveckling. Även annan marknadsföring än annonsering som event och sponsring har växt på senare tid. Reklammarknaden kanske inte blir lika stor som den har varit.

Den 4 december kommer IRM med sin reviderade prognos för 2013. Tobias Hedström har ingen större tillförsikt när han blickar framåt över nästa år.
– Reklammarknaden i Sverige hann aldrig återhämta sig från krisen 2008-2009. Om tillväxttakten fortsätter att vara svag finns det inge förutsättningar för reklammarknaden att växa. Vid förra finanskrisen sjönk medieinvesteringarna med 15 procent när Sverige tillväxt föll med fem procent. Svängningarna är större för reklammarknaden.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

IRM

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.