torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Riskerar fem års fängelse

Publicerad: 28 april 2010, 10:08

Fem års fängelse för Johan af Donner och två och ett halvt respektive ett och ett halvt för de medåtalade Ulf Olsen och Jan Liikane. Det yrkade åklagaren Alf Johansson på när rättegången i af-Donnermålet avslutades vid Stockholms tingsrätt idag.

Ämnen i artikeln:

Johan af DonnerRöda Korset

OG

Ove Gustafsson


Johan af Donner med sin försvarsadvokat Leif Silbersky. Foto: Sören Andersson

Därtill vill Alf Johansson se att samtliga beläggs med näringsförbud, i sju år för af Donner och i fem år för de två andra.

Ingen bestrider fakta i målet, men både Olsen och Liikane menar att de inte haft något brottsligt uppsåt. De har blivit lurade av Johan af Donner. Det blev också ledningen för Cancerfonden och Röda Korset påpekar båda männens advokater i sina slutpläderingar.

Johan af Donner motsätter sig inte ett fängelsestraff.
– Det är vi inställda på både Johan och jag, säger hans advokat Leif Silbersky.

Fängelsestraffet bör vara lägre än fem år på grund av att af Donner erkänt, inte försökt undanhålla pengar från Kronofogden, hängts ut i medierna, och numera är socialt utstött, menar Leif Silbersky.

Ulf Olsen och Jan Liikane har från början nekat till åtalen mot dem. Båda två begärde via sina advokater att helt frias från åtalen.

För att Johan af Donner inte ska fly begärde åklagaren honom häktad från och med idag. Tingsrätten nekade till häktning. Dom meddelas den 26e maj klockan 13.30.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev