Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Riskerar vite på halv miljon för falsk läkare

Publicerad: 12 december 2008, 10:37

Bolaget Mylan tvingas ändra sin reklam för företagets migräntablett. Anledningen – deras läkemedelsprodukt marknadsfördes med hjälp av en påhittad läkare. Inte tillåtet, säger Läkemedelsverket.


Mylan marknadsförde sitt läkemedel Sumatriptan Merck, som används mot migrän, med reklamfilm i tv där en person utgav sig för att vara läkare. Nu tvingas de ändra sin reklam. Enligt Läkemedelsverket är det vilseledande. Bryter Mylan mot förbudet riskerar de ett vite på 500 000 kronor.

I reklamfilmerna, som bygger på klassiska barnramsor, syns bland annat en man som står vid ett dukat bord där det sitter flera personer. Mannen, som är klädd i en öppen vit läkarrock med namnbricka på bröstfickan, säger: ”Alla är på tjejmiddag utom Emma, för hon fick stanna hemma.” I en anna film säger mannen: ”Alla tittar på tv utom Märta, för hon har migränsmärta.”

Enligt Läkemedelsverket får läkemedelsreklam som riktar sig till allmänheten inte hänvisa till rekommendationer av personer som är verksamma inom hälso- och sjukvården och personer i reklamen får inte vara klädda så att de ger intryck av att vara läkare.

Läkemedelsverket anser att kampanjen är vilseledande och i strid med god sed.

Linda Fagerlind

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.