onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

RO fäller Ellos inlägg på Facebook: ”Vilseledande”

Publicerad: 17 april 2023, 09:15

Ellos marknadsförde fri frakt på alla beställningar, trots att en produkt som fanns med i inlägget inte var inkluderad i erbjudandet.

Ämnen i artikeln:

NyheterReklamombudsmannenEllosReklam

R

Redaktionen

red@resume.se


I ett Facebookinlägg som producerats av Ellos inhouseavdelning marknadsförde företaget erbjudandet fri frakt på alla beställningar över 599 kronor. En privatperson försökte köpa ett bord för 2024 kronor som fans med på bild i inlägget, men när produkten skulle klickas hem tillkom en fraktavgift på 545 kronor varpå inlägget anmäldes till Reklamombudsmannen (RO). 

I ett svar till RO medger annonsören att skrivningen på Facebook kan ge konsumenten uppfattningen om att alla beställningar som överstiger beloppet ger fri frakt, trots att vissa varor är undantagna erbjudandet. 

Anledningen till skrivningen var en kommunikationsmiss mellan annonsören och den anlitade digital­byrån vilket i slutändan drabbade den enskilde konsumenten. Enligt Ellos ändrades skrivningen så fort det uppdagades att kampanjen innehöll fel­aktig informa­tion.

Reklamombudsmannen bedömer att genomsnitts­kon­sum­enten sannolikt får intryck av att det är fri frakt på alla beställningar över 599 kronor – vilket även inkluderar beställningar av det aktuella bordet på bilden. Reklamen är därför vilse­led­ande och strider därmed mot artikel 5 i ICC:s regler. Ellos rättelse i efterhand är önskvärd, men det medför inte att överträdelsen blir försvarlig.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev