fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

RO fäller tre företag för vilseledande reklam

Publicerad: 7 februari 2023, 10:00

En snabbmatskedja, ett skönhetsföretag och ett klinker-och-kakelföretag har alla blivit fällda under januari månad av Reklamombudsmannen.

Ämnen i artikeln:

NyheterReklamROKFCReklamombudsmannen

VP

Vilma Pettersson

vilma.pettersson@resume.se


Hill Ceremics

Anmälan gäller en annons som publicerats på Pinterest som består av bild och text och tar upp hela skärmen. På bilden visas ett badrum som har grått golv och gråa väggar och även en dusch med glasväggar. Texten som finns mitt i bilden säger ”Kalksten Limhamn Grå”. Även texten under bilden säger ”Kalksten Limhamn Grå”, ”Annons från Hill Ceramic” och visar annonsörens logotyp.

Anmälaren säger att badrummet i annonsen verkar ha en kalkstens yta samt att det i annonsen hänvisas det till kalksten i texten. Trots att produkten enligt anmälaren inte har någonting med äkta kalksten att göra, att annonsen därför är förvirrande för konsumenten. Det ska inte heller finnas någon information på företagets hemsida att produkten inte innehåller kalksten.

Enligt annonsören finns det inget i annonsen som hävdar att produkten skulle innehålla kalksten utan att det framgår tydligt vara av klinker/keramiskt material.

RO bedömer att en genomsnittskonusment skulle uppfatta det som att produkten innehöll kalksten och reklamen fälls därmed för att vara vilseledande.

Rapide AB

Den anmälda reklamen kommer från rapidebrowlashbar.com och består av en bild med texten ”Få 15% rabatt på ditt första köp med koden NY15”. Detta anser anmälaren är vilseledande eftersom erbjudandet inte gäller för alla produkter trots att texten säger ”på ditt första köp” och att det inte ska ha funnits någon information om detta på företagets hemsida. 

Enligt annonsören byter man frekvent ut budskapet på ytan som erbjudandet stod på. De skriver att de vid flera tillfällen under de två senaste åren haft samma sorts text och att ingen kund har reagerat på att det inte fungerar för samtliga produkter. Rapide AB menar också att anmälaren borde ha avbrutit köpet och kontaktat annonsören när de upptäckte att något var fel. Reklamen fälls som vilseledande av RO.

Kentucky fried chicken (KFC)

I en annons på KFC:s hemsida som är för deras nya ”Original veggie stripes” visas en rund ask med stripsen och bredvid asken syns två påsar pommes frites och två glas med dryck. Enligt anmälaren är asken mycket större ut än dryckesglasen och är välfylld med stripes. Men i den tillhörande texten till annonsen står det att menyn endast innehåller åtta stycken original veggie stripes med två drycker, pommes och dippsåser till.

Anmälaren menar att reklamen är vilseledande för att enligt annonsbilden verkar det som att menyn skulle innehålla mer mat än vad det egentligen gör. Enligt anmälaren ser det ut på bilden som att asken är fylld med runt 20 stycken stripes medan själva måltiden bara innehåller åtta.

Enligt annonsören går det inte att beställa mat på hemsidan utan är där för att informera om matutbudet och visar i bild och text vad måltiden innehåller för att vara tydlig.

Reklamen fälls av RO eftersom enligt annonsen ser det ut som att måltiden innehåller mer mat än vad den gör och fälls då för att vara vilseledande.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev