Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

"Röda Korset ska ha en eloge för upptäckten"

Publicerad: 27 maj 2010, 07:52

Cancerfondens generalsekreterare, Ursula Tengelin, vill ge en eloge till Röda Korset för upptäckten kring Donner: – Röda Korset har fått mycket kritik, men borde i stället få beröm för att ha upptäckt Donners bedrägeri. Domen innebär att vi får tillbaka hela beloppet på drygt 2,3 miljoner kronor.


Ämnen i artikeln:

Johan af DonnerCancerfonden

Ursula Tengelin. Foto: Karl Gabor

Precis som Röda Korsets ordförande Bengt Westerberg känner Cancerfondens generalsekreterare Ursula Tengelin en lättnad över att domen har fallit i Johan af Donner-målet:
– Det är naturligtvis viktigt att vi får tillbaka hela beloppet, men minst lika viktigt är att fallet upptagit nästan ett år och att vi nu kan återigen kan lägga all kraft och energi åt att fokusera på vårt uppdrag, det vill säga stöda cancerforskningen.

Hon tycker att Röda Korset fått ta mycket kritik kring Johan af Donners bedrägerier och vill i stället passa på att berömma organisationens handlingskraft:
– Det finns personer som har trätt fram i nyheterna först nu och berättat liknande historier om Johan af Donner på tidigare arbetsplatser. Det är sent påkommet. Det var ändå ideella sektorn som vågade gå ut och polisanmäla honom, i det här fallet Röda Korset. Så det ska man ha en eloge för, säger Ursula Tengelin.

Varför upptäckte inte ni det hela?
– Johan af Donner blandade korrekta fakturor med falska och han samarbetade med leverantörer till oss. Så det är svårt att upptäcka den här typen av brott. Det är som att lägga ett pussel där en bit hela tiden fattas, säger Ursula Tengelin.

I samband med att Johan af Donner rekryterades som kommunikationschef till Cancerfonden hanterades uppdraget av rekryteringsfirmor, vilket bland annat innebar att Johan af Donner gick igenom personlighetstester samt att referenser kollades upp.

Gjorde rekryteringsfirmorna sitt jobb med tanke på Johan af Donners tidigare incidenter hos exempelvis Bosch och reklambyrån MK?
– Rekryteringsfirmorna följde som sagt rutiner som vi följer vid en anställning med exempelvis referenser från tidigare anställningar med mera, säger Ursula Tengelin.

Hur ser du på straffet? Är det för strängt? Ideella organisationer brukar ju stå för humana värderingar och ha en förlåtande attityd.
– Jag är ingen jurist, men helt klart är att den skada Johan af Donner åstadkommit överstiger vida pengarna det hela gäller. Förutom all den tid som vi har fått lägga ner på ärendet har det såtts tvivel mot insamlingsorganisationer, säger Ursula Tengelin.

Det sägs att Johan af Donner är en retorikens mästare?
– Jag jobbade med honom i tio månader, men när du är i förtroendeställning faller det naturligtvis tungt då det hela fallerar, säger Ursula Tengelin.

Hon uppger att Cancerfonden sedan starten 1951 har samlat in över fem miljarder kronor. Huruvida senaste tidens insamling påverkats av Johan af Donner-affären eller ej vill hon låta vara osagt.
– Det är svårt att avgöra. Fallet har pågått i ett år. Så det känns skönt att kunna sätta punkt och gå vidare, säger Ursula Tengelin.

Ursula Tengelin har varit Cancerfondens generalsekreterare sedan den 1 april 2003.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Johan af DonnerCancerfonden

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.