Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Röda Korsets Ungdomsförbund kritiseras för kampanj

Publicerad: 18 juli 2008, 09:28

I juni släppte Röda Korsets Ungdomsförbund en kampanj vars syfte var att inför OS i Kina lyfta frågan om mänskliga rättigheter. På bilderna jämförs olika våldshandlingar med olympiska sporter. Nu drar förbundet tillbaka en del av enheterna.


Igår fick Röda Korsets Ungdomsförbund i Sverige ett samtal från Röda Korsets federation i Genève. Samtalet slutade med att förbundet drog tillbaka webbenheterna i deras senaste kampanj.

– Genève tog kontakt med oss och begärde en telefonkonferens. Vi hade den samma dag på eftermiddagen och den varade väll ungefär 45 minuter. Under samtalet sa de att de uppskattade vårt försök att lyfta frågan om mänskliga rättigheter för unga men att Röda Korset måste vara neutrala och att det blev konstigt om väst hade åsikter om saker som Röda Korset i öst inte tog upp, säger Simon Brouwers, kommunikationsansvarig på Röda Korsets Ungdomsförbund.

Vad hände?
– Vi kom fram till att det inte var någon idé att stoppa en kampanj som bara hade fyra till fem veckor kvar, där medieköpen redan var klara. Så den enda skillnaden blir att vi tar bort banners från nätet. Kampanjen fortsätter med andra ord bara i svensk dagspress och utomhus.

Kampanjen är framtagen pro bono av Odd Scouts.

Enligt Brouwers har federationen troligtvis fått klagomål på kampanjen från en person i London som även har hört av sig till Ungdomsförbundet och klagat. Han har även deltagit i en livlig diskussion på Adland om kampanjen där kritikerna går hårt åt det faktum att militären på bilderna inte är kinesisk utan nepalesisk.

– Hans mål har varit att försöka stoppa kampanjen och enligt uppgifter vi har fått han även försökt stoppa kampanjer för andra organisationer. Vi har vetat hela tiden att en del av bilderna vi använt är på nepalesisk militär som agerar mot tibetanska demonstranter. Meningen var att lyfta frågan om mänskliga rättigheter och att visa vilken roll alla länder har. Vi ville väcka en debatt. Tyvärr har mycket fokus hamnat på kampanjen istället för sakfrågan men min förhoppning är att vi i alla fall ska få folk att börja diskutera.

Linda Fagerlind

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.