Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

ROI i sociala medier - ett dilemma

Publicerad: 29 oktober 2012, 16:18

Endast 17 procent av marknadsförarna som vill mäta ROI i sociala medier lyckas. Det visar en ny undersökning som bygger på svar från 700 marknadsförare.


Den franska leverantören av programvara för konversationsmarknadsföring, Neolane, har frågat 700 europeiska marknadsförare i sin undersökning. Temat för studien var hur man kan mäta aktiviteter i social media.

Studien visar att marknadsförare vill nå mätbara investeringsavkastning, ROI, för sina aktiviteter i sociala medier. Samtidigt kräver detta att aktiviteterna blir en del av företagets sammanhållande marknadsföringsstrategi.

42 procent av de tillfrågade företaget ville integrera sociala nätverk som en del av sin marknadsföring.  

Mest iögonfallande i studien är svårigheten att mäta effekterna av aktiviteterna i sociala medier. 69 procent av de tillfrågade marknadsförarna vill mäta ROI, av dessa är det endast 17 procent lyckas bedöma avkastningen av sina investeringar.

Svårigheten att mäta ROI i sociala medier beror delvis på att de indikatorer som används för att mäta effekten hos social marknadsföring fortfarande till icke-finansiella till stor del.

Trots att marknadsförarna gärna gärna framhåller viljan att öka aktiviteten inom sociala medier tar 93 procent av de tillfrågade ingen hänsyn till profilinformationen från medlemmar i deras nätverk.

Studien visar också på skiljelinjer i Europa. I Frankrike säger  27 procent av marknadsförarna att de inte försöker mäta ROI för aktiviteter i sociala medier. I Skandinavien och Storbritannien ligger motsvarande siffra på 2 procent.

Företagens inställning till investeringar i social marknadsföring är fortfarande försiktig. Detta trots att undersökningen visar att det lönar sig, 27% av de företag som investerar mer än 200 000 euro i social marknadsföring uppnår ett mätbart ROI. Bland företagen som spenderar mindre än 200 000 euro uppnår endast 15% ett mätbart ROI.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.