Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

RON sätter ner foten kring ”vegetariska” produkter

Publicerad: 14 februari 2017, 12:08

Exempel på vilseledande marknadsföring från Max och Felix.

Flera varumärken har använt begreppet "vegetariskt" i sin marknadsföring – trots att de innehållet animaliska produkter. Nu fälls de av Reklamombudsmannen.


Ämnen i artikeln:

ReklamombudsmannenReklambyråerRONVegetarisktLidlMax

Förra våren ropade snabbmatskedjan ut att "Världens första vegetariska Max" öppnar på Way Out West-festivalen i somras. Men i själva verket fanns produkter med mjölk, ägg och honung på menyn. Det fick en person att reagera och anmäla tilltaget till Reklamombudsmannen. De har nu satt ner foten och fäller Max för vilseledande marknadsföring.

I sitt svar till Reklamombudsmannens Opinionsnämnd skriver kedjan att de korrigerade budskapet redan i augusti, innan Way Out West gick av stapeln. "Finns minsta tvivel rörande budskap så korrigeras det regelmässigt" hävdar Max. Men RON väljer alltså ändå att fälla dem.

Även Orkla Foods och Lidls får bakläxa för sin marknadsföring av samma skäl. I Lidls fall handlade det om färdiga vegorätter och Orka Foods marknadsförde Felix fryst färdigmat som "Felix veggie" och "vegetariska lunchrätter" – trots att de innehåller mjölk och ägg.

"I prövningen av marknadsföringen tog RON stöd av Livsmedelsverkets vägledning, där det framgår att om en livsmedelsförpackning märks med uppgiften vegetabiliskt, vegetariskt eller liknande kan det ofta anses som vilseledande om en ingrediens av animaliskt ursprung ingår i livsmedlet. (...) Mot bakgrund av detta fann RON att marknadsföringen var vilseledande, då animaliska ingredienser som mjölk och ägg finns i flera av de marknadsförda livsmedlen utan att detta framgick" skriver RON i sitt beslut.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.