Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Roy Andersson får kontroversiella Lenin-priset

Publicerad: 13 april 2010, 12:30

Reklamfilmsregissören Roy Andersson tilldelas Jan Myrdals kontroversiella utmärkelse - Lenin-priset, på 100 000 kronor. - Jag känner mig djupt hedrad, säger Roy Andersson till TT Spektra.


Roy Andersson. Foto: Sören Andersson.

När författaren Jan Myrdal i fjol instiftade Lenin-priset väckte det starka reaktioner. Att pristagaren Mattias Gardell valde att ta emot priset skapade stora rubriker och en hätsk debatt. Exempelvis ansåg Stephan Adamenko att stipendiet var ett hån mot alla dem som lidit under sovjettidens grymheter. Och Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund kontrade med att instifta ett ironiskt Pol Pot-pris.

I år går utmärkelsen till Roy Anderson, med motiveringen:

”för sitt filmskapande och sina övriga insatser som civilisations- och samhällskritiker. Liksom Jan Myrdal har han i oböjlig egensinnighet gått sin egen väg. Jan Myrdal gestaltade, då det var aktuellt, bristerna i det framväxande folkhemsbygget. Roy Andersson har under snart fyra decennier med djup indignation som drivkraft, fast  parad med underfundig humor, skildrat de katastrofala följderna av samma folkhems raserande. I sin estetik har han, i likhet med Jan Myrdal förnyat sina genrer och med djupt moraliskt allvar betonat den enskildes roll och ansvar i ett samhälleligt och politiskt sammanhang”.

Roy Andersson tänker ta emot priset vid ceremonin i morgon i Varberg.

- Jag känner mig djupt hedrad, säger han till TT Spektra.

Roy Andersson ser inga problem med att Jan Myrdal vägrar ta avstånd från folkmorden som skedde i auktoritära regimer som Lenins och Stalins Sovjet, Pol Pots Kambodja eller Maos Kina. I stället hyllar Roy Andersson den ryska revolutionen, och säger:

- Det är naturligtvis lätt att kritisera Myrdal för att han inte förutsåg folkmordet i Kambodja, men så vitt jag vet har han aldrig hållit med om att det var något bra med det. Ingen visste vad som skulle hända.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.