Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Roy Andersson frias i rätten

Publicerad: 28 mars 2012, 09:31

Roy Andersson frias.

Foto: Sören Andersson.

Reklam-och filmregissören Roy Andersson frias av Stockholms tingsrätt för brott mot anställningslagen och skadeståndskravet på 150 000 kronor från en tidigare anställd. Istället döms den 33-åriga kvinnan betala motpartens ombudsarvode på 360 000 kronor samt 12 000 kronor för Roy Anderssons inställelse vid förhandlingen.


Ämnen i artikeln:

Roy Andersson

– Jag är bara glad för en sak, att ha blivit rentvådd från anklagelsen om avsked för graviditet, säger Roy Andersson till Resume.se. Det är det viktigaste för mig, det var en väldigt obehaglig anklagelse. De som känner mig vet att det är en omöjlighet. Det är inte sant.

Trots nederlaget i tingsrätten är den 33-åriga kvinnan helt övertygad om att hon ändå har rätt. Domen ska eventuellt överklagas till Arbetsdomstolen, om hon har möjlighet. Det kan bli en kostsam historia, säger hon:

– Roy Anderssons har haft mer resurser att lägga på det här än mig. Tingsrättens beslut är jobbigt, jag förstår inte hur den dömt. Roy Anderssons medarbetare är jättelojala och har jobbat länge för honom. De har uppgett förvrängda uppgifter vid tingsrättsförhandlingen. Domaren har inte tagit hänsyn till lojala medarbetare.

33-åringen har fått ett mejl från Roy Anderssons advokat med en uppmaning att betalningen ska ske före den 4 april, annars lämnas ärendet över till kronofogden. Nu kämpar hon med att få ihop summan.
– Han kunde åtminstone ha gett mig 30 dagar, som en vanlig faktura. Det är sjukt att han vill framstå som sympatisk.

Arbetstvisten på Roy Andersson Filmproduktion AB har varit infekterad, uppgift har stått mot uppgift.
Den 33-åriga kvinnan stämde Roy Andersson förra våren då hon ansåg att han avskedat henne olagligt och att det grundat sig i att hon var gravid i sjätte månaden. Enligt kvinnan reagerade Roy Andersson mycket negativt på hennes graviditet, något han bestämt förnekat och hävdat att det var tvärtom.

Enligt Roy Andersson var grunderna för avsked bland annat ekonomiska oegentligheter under en resa till New York 2009, Roy Andersson och 33-åringen deltog under Modern of Arts hyllningsutställning till filmskaparen.
Hon ska också ha agerat illojalt mot bolaget med förtal.
33-åringen har, utöver filmproduktion, jobbat med filmbolagets ekonomi, haft attesträtt, betalat ut löner osv.

I New York använde hon filmbolagets kontokort för att betala tre privata hotellnätter, taxiresor och ett inköp i museets presentshop, summa: 6000 kronor. Kvinnan hävdar att det var sanktionerat av bolaget.
Hon ska också ha fifflat med sin timrapport i flextidssystemet med 39 timmar, vilkat gynnat henne med 6000 kronor-något kvinnan förnekat.

Tingsrätten konstaterar i sin dom den 23 april att agerandet allvarligt rubbat bolagets förtroende för henne, att det fanns fog för avsked trots de relativt låga beloppen.

Roy Andersson tycker att konflikten varit "jävligt tråkig".
– Jag är inte alls glad för den, det är tungt för henne också, att betala rättegångskostnaderna. Bolaget kom med ett förlikningsförslag till henne, men hon tyckte summan var för låg.
En uppgift som inte stämmer, enligt 33-åringen som hela tiden velat förlikas, utan framgång.

Enligt Roy Andersson reagerade delar av filmproducentbranschen negativt då konflikten blev känd, hur den eventuellt kan ha skadat hans affärsverksamhet kan han inte uttala sig om.

Nu arbetar han på den tredje långfilmen som ingår i en triologi med "Sånger från andra våningen" och "Du levande".
– Jag är så nöjd med den, den heter "En duva satt på sin gren och funderade på tillvaron". Den ska vara klar senare delen av 2013, jag tror den har stora chanser att få pris vid filmfestivalen i Cannes 2014. Filmen berättar om hur det är att vara människa; storheten, litenheten, skönheten, det torftiga, poesin. Ett renodlat filmspråk som nästan är lite barnsligt.

Ämnen i artikeln:

Roy Andersson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.