Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Roy Andersson stäms av tidigare anställd

Publicerad: 4 april 2011, 11:00

Reklam-och filmregissören Roy Anderssons bolag stäms på 150 000 kronor i skadestånd av en tidigare anställd. Enligt stämningen har bolaget gjort sig skyldigt till brott mot anställningslagen då det avskedat en anställd för att hon var gravid i sjätte månaden.


Ämnen i artikeln:

Roy Andersson

Roy Andersson. Foto: Sören Andersson.

Den 32-åriga kvinnan anställdes på heltid i augusti 2008 på Roy Andersson Filmproduktion AB och har arbetat som reklamfilmsproducent och ekonom.

I september 2010 avskedades hon då hon var gravid i sjätte månaden.

I maj berättade 32-åringen för Roy Andersson, styrelseledamot i bolaget och den som leder arbetet, att hon var gravid. Kvinnan berättade att hon mådde mycket dåligt av graviditeten, var tvungen att uppsöka läkare och skulle tvingas sjukskriva sig på deltid.

Enligt stämningen blev Roy Andersson märkbart irriterad över det beskedet.

Någon vecka senare sa Roy Andersson till kvinnan att han ville säga upp hennes heltidstjänst och istället låta henne bli timanställd på deltid.
Det gick inte kvinnan med på.

Enligt stämningen försökte Roy Andersson efter det på olika sätt frysa ut henne på arbetsplatsen och uppträdde otrevligt.

Kan du berätta på vilket sätt?
– Jag kan tyvärr inte ställa upp på en intervju i nuläget, säger 32-åringen. Vi avvaktar hur företaget svarar på stämningen.

Enligt 32-åringen har Roy Andersson kommit med grova anklagelser om att hon fifflat med kvitton och företagets pengar för att sätta henne i en dålig dager och hävda att det ska ligga bakom avskedandet.
Anklagelser som 32-åringen menar helt saknar grund.

32-åringens fackliga ombud har försökt få till en förlikning, att bolaget skulle betala några måndslöner, utan resultat.

– Företaget har inte mottagit någon stämningsansökan, därför kan vi inte kommentera detta, skriver en anställd på Roy Andersson Filmproduktion AB i ett mejl till Resume.se.

Lilian Andersson

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Roy Andersson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.