Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Roy Andersson vinner Bronshäst

Publicerad: 8 oktober 2014, 11:07

Foto: Studio 24/Pressbild

Regissören Roy Andersson tilldelas årets "Stockholm Visionary Award". Bronshästen delas ut under Stockholm filmfestival i samband med den nordiska premiären av hans film "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron".


Ämnen i artikeln:

Roy Andersson

Roy Andersson är årets pristagare av Stockholm Filmfestivals "Visionary Award". Bronshästen kommer delas ut i samband med att hans film "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron" har nordisk premiär den 9 november på festivalen.

Filmen är den avslutande delen i Roy Anderssons triologi om att vara människa och kammade hem ett Guldlejon under filmfestivalen i Venedig.

Juryns motivering:
"Efter genombrottet med En kärlekshistoria har Roy Andersson förfinat ett särpräglat filmiskt uttryck som han inte delar med någon annan filmskapare. Roy Anderssons filmkonst präglas av ett enträget sökande efter en perfekt ton – i varje bild, varje gest och varje replik förmedlas mänsklighetens storhet och dess litenhet med både humor och allvar."

Stockholm Visionary Award har delats ut sedan 2004. Bland de tidigare vinnarna syns Peter Greenaway, Jacques Audiard och Wes Anderson.

Susanna Sköld

Ämnen i artikeln:

Roy Andersson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.