Reklam
Royal Design och fyra andra fälls av RO
Publicerad: 5 april 2023, 11:32
Fyra annonsörer fälls av Reklamombudsmannen och RO:s opinionsnämnd för vilseledande reklam och köpuppmaningar till barn.
Royal Design fälls av Reklamombudsmannen för vilseledande reklam efter en kampanj som skickats ut via e-post. I bilden syns ett flertal produkter med texten ”Weekend deals” och en cirkel med märkningen ”-50%”. Men enligt anmälaren omfattades ingen av produkterna på bilden av rean. Annonsören svarar att erbjudandet inte är kopplat till en specifik produkt utan till utbudet på 20 000 produkter. Däremot ska de se över sina processer för att bli tydligare i sin kommunikation, enligt yttrandet till Reklamombudsmannen.
Reklamombudsmannen konstaterar dock att reklamen ger intryck att gälla produkterna på bilden och menar därför att reklamen är vilseledande.
Elite Smile Nordic
Företaget Elite Smile Nordic har i en reklam för tandblekning skrivit att ”Äntligen kan du som är 13-17 bleka tänderna”. Detta menar anmälaren är en direkt köpuppmaning till barn, något som inte är tillåtet. Inlägget är dessutom taggat med ett antal gymnasieskolor, som #Sjölinsgymnasium och #Realgymnasiet. Annonsören har inte yttrat sig.
Reklamombudsmannens opinionsnämnd beslutade enhälligt att reklamen strider mot regeln att inte uppmana till köp direkt till barn och unga.
Anders Holmberg Arkitekter
Fälls för att i ett sponsrat inlägg i Instagram stories ha påstått att det är mer energieffektivt att bygga nytt än att bo kvar i ett gammalt hus. Enligt anmälaren är det vilseledande eftersom det krävs mycket energi för att tillverka material och bygga nytt. Annonsören medger att man kunnat formulera sig tydligare och har dragit in annonsen, men fälls ändock av Reklamombudsmannen.
Robertsons Delikatessbutik
I en printannons i Nerikes Allehanda syns ett antal livsmedelsprodukter från en delikatessbutik. Priserna är angivna i både hektogram och kilogram, vilket anmälaren menar är vilseledande. Annonsören menar att det är branschstandard att vissa produkter säljs i hekto, medan andra i kilo, och att det därför är rimligt att ange priserna i olika enheter.
Reklamombudsmannens opinionsnämnd menar att måttenheterna, hg och kg, är skrivna i mindre stilgrad och tunnare stil än priset, vilket gör det sannolikt att en genomsnittskonsument inte uppfattar skillnaden. Därför är reklamen vilseledande.