Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Ruben Östlund blir professor

Publicerad: 17 september 2014, 09:25

Ruben Östlund

Foto: Pressbild Akademin Valand

Den hyllade filmregissören Ruben Östlund är bioaktuell med Turist. Nu blir han professor på Akademin Valand vid Göteborgs universitet. Institutionen har utbildningar i film, fotografi, fri konst och litterär gestaltning.


Ämnen i artikeln:

Ruben Östlund

Som professor kommer Ruben Östlund att ingå i filmkollegiet som utökas med fler lärare. Han är högaktuell med filmen Turist som gick upp på svenska biografer för några veckor sedan.

Ruben Östlund är knuten till det egna produktionsbolaget Plattform Produktion och representerar även Folke Film. Han har tidigare jobbat för Efti och Jarowskij och har bland annat gjort reklamfilmer för Mer.

– Vi är väldigt glada över rekryteringen av Ruben Östlund. Vi ser en enorm potential i hans förhållningssätt rörande bildskaparens ansvar och hans engagemang i bildens position i samhällsutvecklingen, säger Klara Björk enhetschef för filmutbildningen vid Akademin Valand i ett pressmeddelande.

Som professor inom filmisk gestaltning vill Ruben Östlund vidareutveckla bildområdet. Han anser att universitetet tillsammans med rätt aktörer kan ta positionen som tolkningsföreträdare och modernisera attityden till hur vi förhåller oss till bild som område.

– I en tid där vi i större utsträckning än någonsin utsätter oss för bilder finns det ingen instans som har i uppgift att intressera sig för området utifrån ett samhällsbyggande perspektiv, kommenterar Ruben Östlund och fortsätter:

– Jag vill driva frågor om hur bildens potential kan tas tillvara och hur vi kan förbereda kommande generationer att handskas med bilder.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Ruben Östlund

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.