Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Ryanairs reklam är sexistisk

Publicerad: 8 oktober 2008, 08:32

Ryanair marknadsförde sina skolstartspriser med en tjej iklädd en minimal skolunifirm. Kränkande för kvinnor och könsdiskriminerande konstaterar Etiska Rådet mot Könsdiskriminerande Reklam och fäller kampanjen.


Ryanairs webbkampanj fälldes av ERK.

ERK har vid sitt senaste möte fällt sju kampanjer. Ryanair har inte kommit in med något försvar för sin kampanj.

En annat stort företag som fälls är Lego. I en katalog har en flicka lekt med ”Prinsessans palats, dockhus och en ponnypicknic. På nästa uppslag är det istället en pojke som leker. Han leker istället med en brandstation. Lego har svarat att man ska se katlogen som en helhet och att de på andra bilder ger en mer balanserad bild. Det gjorde rådet i sin bedömning, men fäller ändå de anmälda bilderna med följande motivering.
”Genom dessa bilder konserveras enligt rådets mening en traditionell och otidsenlig syn på könsrollerna. Den schablonisering som kommer till uttryck i marknadsföringen är nedvärderande för såväl kvinnor som män.”

Som vanligt fälls också ett par festarrangörer som använt halvnakna kvinnor som lockbete. Butikerna Spirit, Ur & Penn, Spacebabies och Hi Life fälls också.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.