Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Så försvarar SmåA den kritiserade annonsen

Publicerad: 26 juni 2013, 08:19

Den kritiserade annonsen.

Småföretagarnas Arbetslöshetskassa menar att den kritiserade annonsen med bloggtjejen har misstolkats och att de snarare ämnade att hylla unga bloggerskor.


Ämnen i artikeln:

DN Reklamcupen

Under gårdagen publicerade DN i sin Reklamcup en annons av Småföretagarnas Arbetslöshetskassa. Annonsen föreställer en ung tjej som i en rad bilder berättar att hon har 170 000 besökare på sin blogg och att hon inte vet hur hon skulle försörja sig om det inte vore för bloggen. Annonsen som togs fram i samarbete med PCG Stockholm möttes av enorm kritik i branschen som tyckte att annonsen hånade unga kvinnor och bloggerskor. Ulrika Good kallade annonsen för "dagens hjänsläpp" i sin blogg och även Patrik Kampmann på reklambyrån Volontaire uttryckte sin kritik på Twitter.

Resumé sökte under gårdagen en företrädare för SmåA utan resultat. Thomas Gröndahl valde att i stället bemöta kritiken i ett mail där han försvarar annonsens budskap:

”Jag beklagar att du tolkat vår annons som att vi skulle se ner på kvinnligt företagande. Tvärtom, som vi också skriver i annonsen så hyllar vi alla kreativa och modiga företagare. Vi ville lyfta fram bloggare som ett exempel på nya typer av företagare som växer fram i Sverige, och som vi vill hylla. Unga bloggare använder idag ett språk som, för många av oss andra kan ses som främmande, men att det skulle innebära att vi ser dessa unga företagare som dumma eller oprofessionella vänder vi oss helt emot.

Tvärtom anser vi att de är smarta och drivna då de genom sitt bloggande skapat ett framgångsrikt företagande, på det finns hur många exempel som helst.  Allt företagande är oerhört viktigt, oavsett bransch. Det är småföretagarna som håller Sverige igång, det är småföretagarna som är hjältar.

Vi har en strävan att nå ut till unga företagare, och att få dem att tänka på, att även om de brinner för sin affärsidé, är det är viktigt att försäkra sig mot arbetslöshet.  Fler och fler unga startar företag, men det är oroväckande få som söker medlemskap i en a-kassa. De tror så starkt på sin affärsidé att tanken om arbetslöshet in ens finns i deras tankevärd.

Än en gång är jag ledsen om budskapet i vår annons har missuppfattats. Vår målsättning var att hylla företagare i allmänhet och unga uppfinningsrika företagare i synnerhet. Om det värsta inträffar för dessa företagare, då finns SmåA där.”

Alexandra Barganowski

Ämnen i artikeln:

DN Reklamcupen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.