tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Så gjorde tryckaren ett klipp på Röda Korset

Publicerad: 27 april 2010, 13:06

Ulf Olsen fick en halv miljon för att skriva ut fakturor.
Han nekar till alla anklagelser på af Donner-rättegångens tredje dag.

Ämnen i artikeln:

Johan af DonnerRöda KorsetReklam

OG

Ove Gustafsson


Rättegången mot Röda Korsets tidigare kommunikationschef Johan af Donner fotrsatte idag. Foto: Sören Andersson

Drygt en halv miljon har Ulf Olsen fått betalt för att skriva ut fakturor åt Johan af Donner. Ett påslag på mellan 20 och 48 procent per faktura. Belöning för ett brott enligt åklagaren. Helt normalt arbete med ärligt uppsåt menar Ulf Olsen.
– Så här ser det ut i min värld. Jag har varken gjort mer eller mindre jobb än jag gör åt andra kunder, säger Ulf Olsen till tingsrätten.

Johan af Donner har erkänt sin mångmiljonsvindel mot Cancerfonden och Röda Korset. Enligt åklagaren Alf Johansson har reklammannen Jan Liikane och tryckaren Ulf Olsen varit hans kumpaner. De bägge nekar helt till brott. Idag var det Ulf Olsens tur att förhöras inför rätten.

Ulf Olsen medger att han skrivit ut fakturorna som ligger till grund för åtalet via sitt bolag Tryckmedia. Detta för att Johan af Donner fått tillstånd av sina arbetsgivare att ta ut delar av sin lön via fakturor från Tryckmedia.
– Jag trodde att Johan hade rätt att göra det. Jag skulle aldrig utföra en brottslig handling, säger Ulf Olsen.

Har frågor uppstått har Ulf Olsen fått "godtagbara förklaringar" från af Donner. Ulf Olsen kan inte minnas hur en enda av förklaringarna lät när han tillfrågas i rätten.

I polisförhör har Johan af Donner uppgett att han sagt åt Liikane och Olsen att han haft ledningens tillstånd. Vid förhandlingarna i tingsrätten har Johan af Donner däremot ändrat sig, och menar nu att han aldrig sagt åt de båda att han haft tillstånd. Han kände sig pressad vid förhören och ville inte dra in någon annan i fallet då, förklarar Johan af Donner.

En stor del av förhören med Ulf Olsen gick åt till att diskutera påslagen han gjort på fakturorna som skickats till af Donner. Mellan 20 och 48 procent per faktura.

Dels betalning för en faktureringstjänst, enligt Ulf Olsen och dels för att han lidit kreditrisk ifall fakturorna inte skulle godkänts.

Ulf Olsen har tjänat drygt en halv miljon på att skriva ut och skicka fakturor under nio år.
– Så här ser det ut i min värld. Jag har förmedlat fakturorna. Jag är förmedlare. Jag är inte förädlare. Jag har gjort varken mer eller mindre jobb än jag gör åt andra kunder, säger Ulf Olsen.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev