Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Så gör du reklam på indiska

Publicerad: 2 december 2008, 08:47

Bra reklam måste samspela i den kultur där den ska verka men samtidigt få mottagaren att se den som något nytt och okänt. Det, och varför dialog är viktigt i indisk reklam, berättade Praanosh Joshi i sitt föredrag på måndagen.


Praanosh Joshi

Praanosh Joshi är verkställande ordförande för McCann Erickson India och Regional creative director Asia Pacific. Han är dessutom rådgivare åt Indiens premiärminister, har gett ut två poesiböcker, arbetat med Bollywood-film och mycket annat.

Ett centralt tema i Prasoon Joshis föredrag handlade om det delade medvetandet, ”shared consciousness”. Detta är bilder, berättelser och andra kulturella uttryck, historia och annat som delas av en grupp människor. Det kan handla om en nations medborgare eller till exempel reklambranschen. Detta delade medvetande är viktigt för den som skapar reklam, eftersom reklamen hela tiden samspelar med och måste förhålla sig till detta delade medvetande.

En viktig del av det delade medvetandet i Indien är den orala traditionen. Det hänger samman med att Indien har en stark oral tradition, där kulturen har förts från generation till generation genom muntlig tradering, inte nedskriven.

Dialog är också väldigt viktigt i till exempel Bollywood-filmer.

– I filmerna säger karaktärerna sådant som att ”Nu går jag härifrån” eller ”nu stänger jag dörren”. Det behöver de ju inte säga egentligen, det ser man, men i Indien är pratet så viktigt, sa Prasoon Joshi.

Joshi illustrerade resultatet av den här insikten med två filmer han gjort för Coca-Cola med mycket dialog, en av dem nedan.

Två andra viktiga kulturella egenheter i Indien är det ständigt närvarande kaoset och tron på reinkarnation. Det sistnämnda förklarar till exempel varför många Bollywoodfilmer har samma storyline: det är inte vad som händer som är viktigt, utan hur det hela görs. Detsamma gäller i livet som stort, hur du lever påverkar hur det går för dig i nästa liv.

Men även om det delade medvetandet är en viktig framgångsfaktor genom att erbjuda en en bekant miljö, lägger det också hinder i vägen för kommunikation. Lyckas du bara göra något som är bekant, blir det knappast något mottagaren reagerar på. För att nå dit, måste du få mottagaren att se med sina organiska ögon, som han kallade det. Med de organiska ögonen ser mottagaren något som om det var för första gången och måste tänka och klura för att förstå vad som faktiskt finns där.

Prasoon Joshi hade gott hopp om Indiens digitala förmåga. I och med att indier redan är så vana vid interaktion i det verkliga livet, kommer interaktion på nätet att falla sig naturligt.

Se även min intervju nedan.

Per Torberger

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.