Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Så jobbar 25 branschprofiler i coronatider: Rutiner, strategier och inspiration

Publicerad: 28 mars 2020, 08:12

Gaioo Phunwut, Patrik Björkander, Katja Janford, Johanna Reis, Ivan Matanovic, My Söderholm, Petter Rudwall, Karin Londré, Per Frykebrant, Helena Emms, Adam Kerj, Frida Siversen Ljung, Ricki Petrini, Ronny Olovsson, Philippa Magnusson, Canan Yasar, Jonas Frank, Malin, Evrenos, Maria Fridman, Karin Winther, Sean Canning och Jesper Ståhl.

Kommunikationssverige jobbar i Teams, kollar på Netflix-dokumentären ”Tiger King”, upptäcker nya sidor hos sig själva, spelar in reklamfilmer i Bulgarien via videolänk och saknar kollegerna. Resumé tar rygg på branschen för tips om hur man klarar av arbetsdagarna på bästa sätt just nu.


Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

 

 


Gaioo Phunwut
, art director BVD

Hur ser dina rutiner ut för en arbetsdag just nu?
– Egentligen ser rutinerna inte så annorlunda ut. Går igenom mejl och Slack, skriver att göra lista för dagen, jobbar, har avstämningar med arbetsgrupp och håller i ev. kundpresentationer.

Vilken är den största utmaningen?
Att få till de naturliga mellanrummen för eftertanke som man annars får – till och från jobbet, till och från kaffemaskinen. Saknar det fysiska och sociala sammanhanget i det kreativa arbetet, men tror också på att ur begränsningar uppstår nya vanor och sätt att jobba på.

Är det någonting som du har kommit på yrkesmässigt under de här dagarna, något du inte visste innan?
Att jag föredrar hemma och kontor separerat.

Vad är dina bästa tips för att klara av dagarna?
Slack-tråd med kollegerna där det postas struntsaker och roliga memes.

Någonting som inspirerar dig just nu?
Dagsljuset. Sen blir jag inspirerad av initiativ som Couch Events och restaurang Adam & Albin som donerar god vällagad mat till sjukhusens personal (man kan vara med och bidra genom Swish).

Patrik Björkander, vd Knak

Hur ser dina rutiner ut för en arbetsdag just nu?
I grunden är den inte så förändrad. Jag tar mig fortfarande till kontoret här i Visby då vi bara är ett par stycken där i dessa tider. Det som är den stora skillnaden är egentligen innehållet på dagarna. Från morgonmötet läggs fokus på den senaste utvecklingen, vad det innebär för våra kunder och hur det påverkar oss i vårt arbete.  

– Men det blir mer tid i telefon och i videomöten än i vanliga fall. Då resorna till kontoret i Stockholm uteblir känns det som att veckorna har fått fler timmar trots en högre arbetsbelastning.

Vilken är den största utmaningen?
Den långsiktiga planeringen är förstås svår då ingen riktigt vet vad som väntar. Men här och nu så är utmaningen att många har ändrat sättet de tänker, jobbar och konsumerar. Det drabbar som alla vet många företag hårt. Men väldigt många företag har samtidigt tjänster eller produkter som passar de här tiderna också. Det har vi ju sett på exempelvis restaurangbranschen där många snabbt lade all fokus på take-away, eller hotell som erbjuder ett alternativ till hemmakontoret för att fylla rum som står tomma.

– För att ta sig igenom den här perioden så behöver både företag och byråer snabbt ta sig ur gamla hjulspår och använda sitt kreativa kapital för att hitta de där tjänsterna, produkterna och erbjudandena som funkar i dag.

Är det någonting som du har kommit på yrkesmässigt under de här dagarna, något du inte visste innan?
Det är väl egentligen ingen nyhet men det har blivit väldigt tydligt den senaste tiden hur viktigt det där utifrånperspektivet är. Att kunna vara proaktiva då våra kunders fokus ligger på helt annat än kommunikation. Nu är det extra viktigt att vara den som hjälper till att blicka framåt.

Vad är dina bästa tips/strategier för att klara av dagarna?
– Vi bombarderas av nyheter, rykten, notiser och rubriker hela dagarna. Försök att vara strukturerad i din informationsinhämtning så behåller du vettet längre. Det är lätt att ryckas med i den senaste kortfattade nyhetsrubriken och spekulera i den innan fullständig information har givits. Det bäddar även för att du kan vara saklig i dialog med kolleger och vid behov knuffa fokus i riktning mot uppdragen i stället för spekulationer.

– Och lyft blicken. Det finns ett slut på det här någonstans där borta vid horisonten.

Någonting som inspirerar dig just nu.
– Min dotter kom hem och berättade om en skoluppgift i går. Beskriv punken och leta fram typiska låtar. Punken ändå, vilken inspirationskälla! Tycker jag, inte dottern. Men jag gjorde mitt bästa att försöka förmedla storheten. Musiken, estetiken, konsten, inkluderingen och allt annat. Det blir en helg i både de digitala och analoga musikarkiven tror jag bestämt.
Katja Janford, ANR BBDO

Hur ser dina rutiner ut för en arbetsdag just nu?
Jag är inte särskilt morgonpigg, så det passar mig ganska bra att gå upp 20 minuter innan jag börjar jobba. Vi kör mycket Teams och hade en AW i fredags, ganska kul på något sätt, sen sitter jag med datorn, varvar mellan vardagsrummet, köket och sängen. Arbetslivet flyter mer in i mitt privatliv än vad det brukar, och tvärtom. Det känns inte självklart att sluta klockan 17 och börja klockan 9. Det är så klart psykiskt påfrestande att inte vara bland sina kolleger även om man ses över en skärm så är det inte riktigt samma sak. Trots det fungerar det bättre än jag trodde det skulle göra, jag får mycket gjort.

Vilken är den största utmaningen?
– Att inte bli knäpp. Eller låta oron ta över för mycket. Men också att inte ge sig in i eller läsa för många diskussioner på nätet. Det är väldigt många som har många åsikter om vad Sverige bör och inte bör göra.

– Jag inledde också med att tycka en del, men så är jag ju copywriter och inte forskare inom medicin, så vad ska jag tycka? Jag vill rädda krogarna men också se till att sjukvården har full kapacitet att vårda alla som är eller blir kritiskt sjuka, inte bara Corona-patienter. Mannen som får en hjärtinfarkt, också. Sonen som är med om en bilolycka, också. En tuff brief att lösa, jag är tacksam att den inte ligger på mitt bord. (Även om vi så klart alla måste göra det mesta och bästa vi kan.)

 

Är det någonting som du har kommit på yrkesmässigt under de här dagarna, något du inte visste innan?
Saker behöver inte alltid vara så snygga, inte när det är allvar som nu. Ica:s skyltar som uppmuntrar till att man ska handla till äldre och sjuka grannar. De berör mig, de är inte snirkligt skrivna, eller direkt formgivna på något sätt men jag blir ändå berörd. Jag tror att varumärken gott kan kosta på sig att vara lite mer personliga, något som vi får smaka på nu och som jag hoppas fortsätter efter Corona.

Vilka är dina bästa strategier för att klara av dagarna?
Att försöka hålla hjärnan aktiv och behålla någon slags rutin. Vilket är lite krångligt när man jobbar hemifrån i mjukisbyxor. Jag försöker att inte konsumera nyheter hela tiden, för då fastnar jag där.

– Och för att inte deppa ihop har jag börjat ta tag i saker som jag har skjutit upp. Jag försöker peppa mina vänner att göra likadant. Som att skriva på det där bokmanuset, måla utemöblerna, eller whatever. Att känna att tiden inte bara rusar förbi utan att man faktiskt gör något produktivt av den, då känns mina dagar lättare.

Någonting som inspirerar dig just nu?
Jag såg Netflix:s Tiger King i helgen, och vad ska man säga? Herregud. Den har allt och lite därtill, galenskap, polygami, mord, droger, lögner och tigrar. En berättelse som skulle vara svår att hitta på just för att den är så absurd. En ganska skön flykt från Corona. Sen rotar jag runt i min bokhylla och kostar på mig att läsa ett gäng favoritböcker en gång till. Som Siri Hustvedts ”Vad jag älskade”, exempelvis.

Jesper Ståhl, GreyHur ser dina rutiner ut för en arbetsdag just nu?
Vaknar lite senare än vanligt, dricker kaffe lite längre än vanligt, svara på melj, promenerar till kontoret [där ingen annan befinner sig förutom jag], jobbar, äter sallad, promenerar hem, vinkar till grannen, putsar fönster.

Vilken är den största utmaningen?
– Den största utmaningen är intern kommunikation. Ingen mängd videokonferenser kan ersätta känslan av att drunkna i en myrstack på kontoret [positiv bemärkelse].

Är det någonting som du har kommit på yrkesmässigt under de här dagarna, något du inte visste innan?
– Som om det vore något nytt och banbrytande: walk-and-talk’s ute i solen funkar utmärkt som substitut för telefonmöten.

Vad är dina bästa tips/strategier för att klara av dagarna?
Ring dina äldre och prata om trädgårdsarbete och fönsterputs. Det lyfter!

Någonting låt, bok, film, tweet, konst etc. som inspirerar dig just nu.
Tiger King på Netflix. Inspirerande eller inte – ett absolut måste för varje samhällsmedborgare.


Ricki Petrini
, director of brand communication Mediekompaniet


Hur ser dina rutiner ut för en arbetsdag just nu?
Käkar frukost med en första avstämning med mejlen. Har aldrig tidigare varit så förväntansfull över att få checka in på mejlen och på Teams på morgonen som nu. Blir lika glad varje dag att finna förfrågningar och frågor från kunder och kolleger.

 

Vilken är den största utmaningen?
Jag har svårt att finna pepp-känslan hemma. Bristen på kontext gör att jag famlar runt och försöker finna en röd tråd. Jag glömmer att ta regelbundna pauser. Jag dricker två eller tre koppar kaffe för mycket (mest av ren understimulans). Jag ringer kollegerna en gång för mycket med egentligen inget speciellt att säga. Jag finner mig själva fråga: ”Vad händer hos dig då?”. Precis som om jag inte redan visste det, eftersom vi är på mejl och Teams hela dagarna.

Vad är dina bästa tips/strategier för att klara av dagarna?
Begränsa nyhetsflödet under arbetsdagen och välj dina pushnotiser. Kan låta paradoxalt från en nyhetsnörd som jag, men nyhetstrycket just nu är av episka mått. I tider där vi lever i ett konstant ”breaking news mode” så kan det vara bra att allokera tidpunkter under dagen då man väljer att ta in ny information från omvärlden. I alla fall om man vill få något gjort.

Någonting som inspirerar dig just nu?
– Få personer kunde behandla allvarliga ämnen och göra de lika tillgängliga för alla som Hans Rosling. Hans ”Factfulness” är så on-point och engagerande. Jag läste den precis innan krisen och när jag slog ihop boken efter sista stycket, kände jag en ovanlig kombination av allvar och hopp. Flera gånger under de senaste veckorna har jag tänkt tanken att Sverige och världen hade behövt en klarsynt och rationell Hans Rosling i tider som dessa. Kan varmt rekommendera denna viktiga bok som förutspådde och varnade för en pandemi och en ekonomisk kollaps.

 


Ronny Olovsson, strateg Vinter

Hur ser dina rutiner ut för en arbetsdag just nu?
Vårt kontor i Stockholm jobbar hemifrån sedan ett par veckor. I Luleå är vi några som åker in till jobbet fortfarande. Dagsrutinen är att vakna, ”känna efter” i kroppen och knoppen om jag känner mig frisk, lyssna på P1 på morgonen, komma ihåg rejäl handhygien och om jag rör mig ute är det handske på. Det mesta vi gör sker på distans, videomöten och dela dokument. Stödköper varje dag lunch hos lokala restauranger. Försöker hålla vardagen så normal som det går, men ändå ta direktiv och varningar på allvar. Ägnar lite tid varje dag åt att försöka få min 80-åriga mamma att förstå att jag ska handla åt henne… att hon ska undvika gå till butiken själv… svårt… och då är man ändå någon slags kommunikationsexpert.

 
Vilken är den största utmaningen?
– Att alls planera… i en första våg försvann alla event… i en andra våg flyttades många projekt utifrån det osäkra läget… att ta ansvar som företagare är svårt, vi hinner omöjligt ställa om ifall intäkterna viker brant. Många kunder dras med i försiktigheten och ställer projekt, även om de faktiskt skulle kunna gasa. Här har alla ett ansvar tänker jag, kan man köpa nu ska man nog göra det. Tänka hållbarhet ekonomiskt och socialt. Som ekonomiprofessorn Micael Dahlén på Handels redan har sagt, de som har pengar nu måste använda dom för att hålla oss flytande genom krisen. De stödåtgärder som riktas mot näringslivet i form av krediter och annat är lite svårt för små och medelstora bolag i konsultbranschen att ta del av. Vi har sällan kreditvärdigheten om kunderna försvunnit eller heller marginalerna att amortera mångmiljonkrediter. Vi behöver antingen slippa kostnader för löner, skatter eller hyror… alternativt få påfyllt med intäkt. Ska nuläget pågå i fem-sex månader är det svårt att se något annat än ett ekonomiskt kaos av konkurser och kollapser. Men, ingen vet säkert. Det är det enda vi egentligen vet.

Är det någonting som du har kommit på yrkesmässigt under de här dagarna, något du inte visste innan?
Det blir tydligt att digitaliseringen så här långt i mångt och mycket varit prat, nu tvingas vi ställa om och det är nu det sker ”på riktigt”. Vi kommer inte gå tillbaka till samma beteende. Färre affärsresor, mer video… nu när vi lärt oss och inser vinsterna i tid och pengar. Likaså inom universitet och skola. Det sker ett kunskapslyft inom just digitala möjligheter. Och med det föds nya behov och möjligheter. Det sker den här typen av beteendeförändringar nu och några av dom kommer i efterhand visa sig vara små paradigmskiften.

Vad är dina bästa tips/strategier för att klara av dagarna?
– Håll modet uppe. Vi behöver hitta en tillvaro där vi kan le och hitta någon form av glädje som motvikt till allt dystert. Tror alla kommer att mer och mer att längta efter det, vilket ger nya möjligheter att marknadsföra och kommunicera. Trygghet. Värme. Glädje. Sök relevanta behov hos kunderna, det föds nya i det som sker och ta det dag för dag. Det här är ett Mount Everest… Vi måste bestiga det steg för steg. Tillsammans.

Någonting som inspirerar dig just nu?
Jon Krakauer… Han skriver besjälat om att tampas med naturen, om det så är höga berg eller brutal vildmark… ”Into thin air”, ”Eiger dreams” och ”Into the wild” tar dig ut… lite kämpar vi nu med naturen. Många skrockar nu och säger att det är mänskligheten som är viruset och Corona som är vaccinet. Riktigt så nattsvart behöver det kanske inte vara, men för perspektiv på alltet kan man gärna läsa ”Sapiens” av Yuval Noah Harari. Och, för att hålla undan lite av det värsta av fake news borde alla som inte redan har läst Roslings ”Factfulness” läsa den. Själv ligger min eskapism just nu i att binge-titta på tv-serier i tomrummet efter sport och konserter. ”The Morning Show” matar jag mig igenom just nu…

 


Philippa Magnusson, creative director Spoon

– Jag kör på som vanligt. Går upp, tar en löprunda eller kör nåt pass på ett utegym, duschar, äter frukost, klär på mig och har sen Teams-möte kl 8.45 med min grupp varje dag. Sen jobbar jag hemifrån hela dagen. Lunch med kompis eller kolleger. Vi brukar köra Göstas korv vid Tanto eller nåt liknande där man kan köra utelunch i friska luften på behörigt avstånd.

Vilken är den största utmaningen?
Att inte få den sociala kontakten man får naturligt på ett kontor kommer bli kämpigt i längden.  Vi på Spoon fortsätter med våra 15-fika och after works fast som webbmöten i Teams. Det tror jag är otroligt viktigt för att inte tappa känslan av behörighet och samhörighet.

 

Är det någonting som du har kommit på yrkesmässigt under de här dagarna, något du inte visste innan?
– Det gäller nog mina kolleger. Det är rörande vad folk ställer upp och hjälper varandra i kristider. Finns inte en enda sur min och alla hugger i med vad som än behövs. Det är nånting otroligt vackert som kommit ur allt dåligt.

Vad är dina bästa tips för att klara av dagarna?
– Att inte tappa rutiner är a och o för att uthärda detta. Luft, motion och att se till att få in de sociala bitarna. Och att fortsätta kamma håret.

Någonting som inspirerar dig just nu?
Jag tar tillfället i akt att dra igenom 2000-talets mest ambitiösa romanprojekt Min Kamp av Karl Ove Knausgård. Jag tror det är fjärde gången jag ger mig på hela volymen. Jag njuter lika mycket varje gång. Jag tar också tillfället att dissekera musik. Igår grottade jag ner mig i Ten Years after hela dan, dagen innan dess Toppentjej the Mixtejp på Soundcloud. Och idag blir det Röyksopps alla album. Det kan jag varmt rekommendera.

Oscar Bauer, creative director Söderhavet


Hur ser dagarna ut?
– Jag stiger upp likt innan corona men i och med att jag vet att min fru jobbar hemma enligt instruktioner så blir det en hastigare sorti en vanligt. Det är nämligen så att jag älskar min fru och ämnar fortsätta med det tills jag dör. Då är det viktigt att jag slipper Skype liknande möten där den samma skriker in i datorn som att det va en flygande lerduva seglandes bort i fjärran. Det finns också en krypande irritation i att vissa kan läsa ut högt sina mejl i samtid med att man skriver de. Så med omtanke för våran gemensamma framtid som familj så tar jag en för laget och springer till jobbet. (Där för övrigt ingen är och definitivt inte corona) Jag är rätt övertygad om att även jag besitter lite små beteenden som kan skava (som att andas högt kanske) En vill ju också ta höjd för att vi blir tvingade att vara hemma hela familjen... 

Vilken är den största utmaningen?
– Att hela världen rasar samman utanför.

Någonting du har kommit på under de här veckorna?
– Att jag gillar och saknar människor mer än väntat.

Har du några tips?
– Inga bra egentligen, ta av dig skorna och försöka vara positiv – det är mörkt nog som det är.

Vad inspirerar dig just nu?
– Allt med BruceJohanna Reis, creative director IW Edition

 


Hur ser din dag ut?
– Väcks 05 av tre småsnoriga barn som inte är välkomna på förskolan. Från kl 08 kör jag och min man varannan timme jobb från gästrummet i källaren, varannan timme mayhem, fram tills barnens läggning. Varpå vi gör vårt bästa för att jobba ikapp de förlorade arbetstimmarna fram tills vi själva stupar i säng vid 23-snåret. 

Vad är största utmaningen?
– Att ha barn?

Vad är största yrkesmässiga upptäckten under de här veckorna?
– Fördelarna kontra nackdelarna med att ha ha storgruppsmöten på Skype, Teams respektive Slack. 

 Vad är dina strategier?
Att börja varje dag med en videochat med teamet är toppen för att hålla ångan uppe. Choklad har också varit hjälpsamt. 

Vad inspirerar dig just nu?
– Klamrar mig fast vid citatet ”This too shall pass”.

Calle Österberg, creative director Dear FriendsHur ser dina rutiner ut för en arbetsdag just nu?
– Vi har ett flertal personer som jobbar hemifrån och så fort någon har minsta lilla förkylningssymptom är de hemma. Vi som ändå är på kontoret försöker jobba på som vanligt. Vi har stor hjälp av videosamtal, chat och att vi använder ett antal digitala projektledningsverktyg. Som kreatörer är vi alla olika men jag är beroende av att muntligt bolla med kolleger och har svårare att göra det via mjle.

Vilken är den största utmaningen?
– Förutom att det är lite knöligt att jobba från distans och att tempot sjunker är den största utmaningen osäkerheten hos våra kunder.

Är det någonting som du har kommit på yrkesmässigt under de här dagarna, något du inte visste innan?
– Hur stolt jag är över alla mina kolleger som kämpar på och håller humöret uppe. Hoppas värsta krisen snart är över så att vi kan krama om varandra ordentligt.

Vad är dina bästa tips eller strategier för att klara av dagarna?
– Ha tät kontakt med de som arbetar på distans och även gärna vid sociala tillställningar som gemensam frukost och fika. Välj videosamtalet före telefonsamtal eller mejl.

Någonting som inspirerar dig just nu?
– Vi jobbar intensivt med Göteborgs Stadsmission just nu och jag inspireras enormt av deras arbete. De som dagligen arbetar inom organisationen samt alla de volontärer som hjälper utsatta människor i dessa tider.

 

Canan Yasar, grundare och creative director Obeya PR
– Mina dagar präglas just nu ganska mycket av att ingjuta hopp och handlingskraft i våra uppdragsgivare. Att vara den som kommer med uppslag och idéer även i tider som dessa. Min egen återhämtning får jag genom att gå långa lunchpromenader med min hund Pasha runt Årstaviken.

– Varje morgon har vi ett online-möte med alla medarbetare på byrån. Vi går igenom projekten, vad som ligger i pipen och uppdaterar varandra på omvärlden och hur det kan komma att påverka våra kunder. För oss är det viktigare än någonsin att hela tiden se möjligheter och hjälpa våra kunder att höja blicken och blicka framåt.

Vilken är den största utmaningen?
Att inte bli distraherad av det enorma nyhetsflödet som väller in, samtidigt som det är av yttersta vikt för oss att hela tiden veta hur situationen utvecklar sig.

Är det någonting som du har kommit på yrkesmässigt under de här dagarna, något du inte visste innan?
– Många företag är väldigt duktiga och sansade i sin kommunikation och många verkar också vilja göra skillnad på riktigt. Det finns en vilja från näringslivet att bidra till vårt gemensamma samhälle även under de svåra ekonomiska omständigheterna som många företag befinner sig i nu. Det är inspirerande att se. 

Vilka är dina bästa strategier för att klara av dagarna?
– Förutom rutiner och listor på allt som ska avverkas är det att ha kameran på i alla möten. Man blir mer skärpt och det blir ändå någon form av socialt umgänge med både kolleger och kunder. 

– De flesta säger att man ska klä sig precis som man ska till jobbet men mitt bästa tips är att ha på sig en hoodie, livet blir lite härligare då :)

Någonting som inspirerar dig just nu?
Förutom att jag ramlade över den här låten på en av min systers spelisstor så är jag otroligt inspirerad av alla nya initiativ som möjliggör för att kulturlivet inte ska stanna. I helgen ska jag till exempel ”gå” på 36 Ingrid en videostreamad minifestival med oavbruten musik i 36 timmar.


Ivan Matanovic, creative director Guts & Glory

– Förutom en snabb avscanning av nyhetsläget direkt på morgonen, så är det första oftast en titt på Teams, för att se att alla på byrån är okej. Sen rullar det på rätt snabbt med diverse videomöten och avstämningar, såväl internt som externt. Dagarna fylls rätt snabbt – och tiden går ändå rätt fort. Det känns som att en ansenlig del går åt att synka och snacka sig samman med kolleger och kunder. Försöker ta tydliga break för kaffe och frisk luft – samt för att äta en riktig lunch, antingen hemlagat eller take away. I går tog dock reptilhjärnan över och hastade fram klassikern snabbmakaroner och köttbullar, när tiden runnit i väg. Hela arbetsdagen spenderades dessutom i morgonrock. Förfallet har börjat – det går snabbt nu...

Vilken är den största utmaningen?
– Det finns utmaningar på olika nivåer. Rent praktiskt är det ju att vi kanske inte alltid är lika snabba internt som vi är i vanliga fall. Det mesta tar lite längre tid och det är lite svårare att öveblicka och synka allt. Finns ju annars en hel del tunga utmaningar hos våra kunder just nu, som pockar på både deras och vår uppmärksamhet. Snabba beslut kring att ställa in saker, skjuta upp dem, ändra upplägg och innehåll etc. Det påverkar ju så klart även vår planering och vår egen affär – både på kort och lång sikt. Det kräver ett ganska öppet sinne och mycket mjuka knän, för att hantera alla snabba förändringar. Man är ganska slut i skallen när man stänger ner för kvällen.

Är det någonting som du har kommit på yrkesmässigt under de här dagarna, något du inte visste innan?
Jag är ändå positivt överraskad över hur smidigt och enkelt vi trots allt lyckas hantera de flesta av våra projekt på distans. Man har väl någonstans levt med tanken att vissa projekt och vissa aktiviteter hos oss nog kräver fysisk närvaro – och det finns det så klart en del som fortfarande gör. Men det känns samtidigt som att vi tog ”one giant leap for” Guts & Glory – över en natt, i princip – där vi uppenbarligen kan klara av det mesta, utan att alla sitter på byrån. En negativ överraskning är hur fort allting går; hur snabbt saker förändras och hur snabbt det påverkar inte bara våra kunder, utan även oss. För två tre veckor sen, så hade både de och vi stora, stolta planer – nu vet ingen ens hur nästa vecka ser ut, än mindre nästa månad.

Vad är dina bästa tips för att klara av dagarna?
– Försök hålla i gång det sociala livet så gott det går under dagarna. Ta en virtuell fika och snacka lite skit med kollegan eller kompisen. Hämta hem en lunch och unna dig något gott. Ut och ta en promenad – eller spring en runda. Bra för både kropp och själ. Sociala medier gör ju underverk just nu – både för att hålla kontakten och att hålla sig ajour med vad som händer i omvärlden, men också för allmänt trams och tidsfördriv. Själv försöker jag sprida/lägga upp så mycket stolligheter som möjligt, så att folk inte bara får elände i sina flöden. Livet måste gå vidare – och vi måste ha en ventil, där vi kan skratta åt eländet.

Någonting som inspirerar dig just nu.
– Som tur är så finns det en hel del aktuella sköna serier som lättar upp stämningen och skapar lite balans. Kan varmt rekommendera Breeders, Dave och senaste säsongen av Larry David på HBO. Har också börjat se om amerikanska The Office – kanske utslag för att man saknar kontoret? Låtmässigt har vi på byrån testat lite tematiserade collaborative playlists på Spotify kring såväl ensamhet som livsglädje etc. Men själv går jag mest och nynnar på The Beatles klassiska däng Ob-la-di, Ob-la-da – ”life goes on…”. För det gör det ju.


My Söderholm, medgrundare och creative director Social Minds

Hur ser dina rutiner ut för en arbetsdag just nu?
– Vi börjar alltid dagen med ett morgonmöte, antingen digitalt eller i ett av våra mötesrum beroende på om vissa jobbar på distans eller inte. Då checkar vi in för dagen och kollar vi vad som är i pipen, hur alla mår och hur dagens agenda ser ut. Sen rullar dagen på nästan som vanligt, men det är klart att saker och ting är något annorlunda på arbetsplatsen nu när alla inte är på plats. Men vi försöker göra det bästa av det och ta dag för dag!

Vilken är den största utmaningen?
– Den största utmaningen just nu är att hålla kreativiteten och motivationen uppe varje dag trots allt som händer i världen. Men vi har hittat några knep för det. Bland annat att köra ett brainstormmöte varje dag för att hålla i gång drivet.

Är det någonting som du har kommit på yrkesmässigt under de här dagarna, något du inte visste innan?
– Det finns flera saker jag och mina kolleger har kommit till insikt med – dels hur mycket mer tålamod man behöver ha med saker nu när allt inte går lika effektivt som när vi jobbar på samma arbetsplats. Men även hur viktigt det är att hålla motivationen uppe när man inte alltid finns där för att peppa och stötta varandra i vardagen på jobbet. Hos oss gör vi det allra bäst genom att låta kreativiteten flöda, stötta varandra och skratta mycket!Vad är dina strategier för att klara av dagarna?
– Hos oss tar vi mycket regelbundna ”positiva pauser” där vi helt enkelt gör som det låter. Det kan vara allt från att sitta och brainstorma idéer till kommande kampanjer, till att prata om det som händer i världen just nu. Vi försöker hålla en positiv mentalitet varje dag men samtidigt ha en bra balans så man kan känna att man får ha en öppen dialog om allt man känner. Men det är viktigt att finnas för varandra för att inte hamna i en dålig cirkel där man enbart fokuserar på det negativa som sker just nu.

Någonting låt, bok, film, tweet, konst etc. som inspirerar dig just nu.
– Just nu lyssnar jag och kollegerna mycket på Avicii på kontoret, det både inspirerar och sprider glädje.Jonas Frank, art director Acne
– Jag kör på som om jag gick till kontoret. Klär mig modernt och tar en dusch. Sen sätter jag mig och går igenom vad jag ska göra och vad jag borde gjort bättre i går och vad jag gjorde bra i går.

Vilken är den största utmaningen?
Den största utmaningen är att inte böja bläddra i någon konstbok och sväva i väg. Jag har problem med att hålla fokus allt för länge. Gränser går runt timmen. Sen måste jag ha nya intryck för att kunna fortsätta jobba med uttryck.


Är det någonting som du har kommit på yrkesmässigt under de här dagarna, något du inte visste innan?
– Jag har fått se mitt ansikte då det blivit mycket video. Jag har tänkt, vad trovärdig jag ser ut. Det är bra att ge ett sådant intryck när du ska sälja dina idéer.

Vad är dina bästa tips/strategier för att klara av dagarna?
– Rör på dig och ta luft. Ät mat som är lättsmält för magen.Någonting låt, bok, film, tweet, konst etc. som inspirerar dig just nu.
– Jag lyssnar mycket på babblet i P3. En låt som spelas flitigt är Tove Lo:s engelska version av Veronica Maggios Jag kommer. Det vore roligt om den nu kom på Franska av någon annan och sebn fortsatte på olika språk. Var det inte låten Punkrocker av Åhlund bröderna som blev tolkad av Rusiak? Som blev till Hiphopper och av något dansband till Dansbander. Sånt är kul.

 

 

Malin Evrenos, associate creative director RIver

Hur ser dina rutiner ut för en arbetsdag just nu?
– Gå upp 07.55. Framför datorn 07.59. Första mötet 08.00 (absolut ingen video). Sen rullar det på. Det blir ju mycket tid i telefon, mycket delade keynotes och jävligt mycket jobb faktiskt. Det blir svårare att ”gå hem” och lämna jobbet bakom sig. Som de säger på Berghain: don’t forget 2 go home!Vilken är den största utmaningen?
– Vi ska spela in sex reklamfilmer i Bulgarien nästa vecka. Vi har fått tänka om en hel del i och med att vi varken kan lämna Sverige eller ta oss in i Bulgarien. Det kommer alltså ske via länk och det kommer bli extremt intressant att se hur det funkar. Vi producerar själva men har under rådande omständigheter tagit in en bulgarisk spökregissör som kommer vara våra handspritade armar och ben på plats. 


Är det någonting som du har kommit på yrkesmässigt under de här dagarna, något du inte visste innan?
– Inte ännu! Men det är spännande att se alla kreativa lösningar som dyker upp på olika typer av Coronarelaterade problem. Allt från digitala rejv till ekonomiska krispaket och så klart min kompis Roberts kattklämma för att fiska upp snus med otvättade händer. 

 Vad är dina bästa tips/strategier för att klara av dagarna?
– Jag och min kille, som också jobbar i branschen, har delat upp lägenheten i två läger. Han paxade snabbt vardagsrummet medan jag fick köket. Vinst tänkte han, tills jag byggde om köksskänken till ett ståbord och numera har en betydligt mer ergonomisk situation än han - som gamat på en bänkskiva i en stringhylla i två veckor. Nästa steg för mig är att implementera ett förbud mot att steka saker på arbetstid.
Någonting som inspirerar dig just nu?– Den här memen är allt just nu. Varje gång min kille har videosamtal och jag går förbi tänker jag på den och garvar tills alla ormar och hamstrar suckar irriterat åt mig och jag blir tillbakaschasad in i köket.Petter Rudwall, creative director Wenderfalck

– Jag lever ett väldigt synkat liv just nu, iCal och 10-minuter-till-möte-pingarna styr mitt liv. Vanligtvis är jag mindre noggrann med rutiner, jag brukar inte mig malla upp mina dagar för mycket, men i dessa tider känns det otroligt bra att ha ett strukturerat fundament. Börjar och avslutar dagen med team-incheck, däremellan varvas Slack med Google Hangout. Känns fint att se alla på byrån.

Vilken är den största utmaningen?
– Största utmaningen är att inte tappa fattningen. Att trots allt hemskt så finns världen kvar. I en ny version, som vi kommer anpassa oss till. Man blir lite lätt galen av isoleringen, och av att inte fysiskt se människor i samma utsträckning. Kroppsspråk är ju helt bortblåst. Kreativt så får man bryta ny mark för att kontra ensamheten. Du får blunda, kasta pil på internet och gräva efter idéer där den landar.

Någonting du har upptäckt kring jobbet?
– Hur jävla mycket man saknar byrån. Och glädjen att skapa grejer helt obekymrat, där fokus nu är överlevnad för de flesta byråerna. Man förstår aldrig hur bra man har det tills allt försvinner. Vi får alla odla i askan när det brunnit klart.

Vilka strategier har du?
– Lyssna på Four Tet’s senaste album. Streama dig ut i vildmarken och binge:a killen som bygger hyddor av lera . Ditt sinne behöver naturen. Hör av dig till människor du saknar. Bejaka din rastlöshet och forma den till en drivkraft. Jobba på som vanligt. Inse att det kommer komma nånting bra ur det här. Lyssna på Four Tet’s första album.

Vad inspirerar dig?

3 saker som jag råkar gilla nu:

1. Allt engagemang och kraften som finns hos människor som har det tufft. Restauranger som kör take-away, artister och skivbolag som streamar konserter etc. Kolla på 36h Ingrid, live hela helgen.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

2. Alla dokumentärer som den fantastiska Malin Skjöld gjort. Kul me fisk är 43:27 minuter av udda och varm stämning.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

3. Den slappa musikpodcasten Filer Till Kaffet, av Jocke Boberg. För er som gillar ”melodier och haverier” på 15 minuter

Karin Londré, konsult 500

Hur ser dina rutiner ut för en arbetsdag just nu?

– Det har visat sig att allt min självdisciplin behövde var en pandemi. Jag går upp 8, gör yoga, duschar, kaffe, sen morgonmöte med hela byrån kl 09, jobb jobb jobb, lunch vid datorn vid 12, jobb jobb jobb, vid 16 har vår kreatör Hjalmar infört ett stående call där alla som hinner kan diskutera idéer, och sen kör jag på till 18.30 eller så. Efter det har jag gett min man i uppdrag att se till att jag lämnar lägenheten en stund. Jag känner mig lite som en hund och det är inte helt värdigt men vad gör man inte.

Vilken är den största utmaningen?
– Att låta bli att leva så som vi andra vill att 70+-gänget ska leva, utan att i stället leva så som de lever. Det vill säga att lämna lägenheten once in a while.

Är det någonting som du har kommit på yrkesmässigt under de här dagarna, något du inte visste innan?
Det är förstås ingen nyhet för mig att jag jobbar med briljanta människor, men de här dagarna har verkligen påmint mig om det. Alla är enormt pålästa och uppdaterade, snabba med kreativa och smarta idéer och arbetar verkligen otroligt bra tillsammans. Utöver det har jag kommit på att ett väldigt bra sätt att få mycket gjort är att inleda varje dag med att berätta för sina hårt arbetande kolleger vad man själv jobbar med. Efter att ha läst min kollega Loves Resumé-krönika från förra helgen har jag också funderat mycket kring hur vi inte bara ska jobba med vad bolag säger, utan också vad de gör.

Vad är dina bästa tips/strategier för att klara av dagarna?
– Nej men det är ju att stifta bekantskap med den underbara yoga with Adriene-Adriene förstås, hon är exakt så lagom mindfulnessig som jag klarar av. Utöver det: laga god mat och klä för helvete på dig vuxenkläder!

Någonting som inspirerar dig just nu?
Jag säger inte att jag är inspirerad av varken Joe Exotic eller Carole Baskin men Netflix nya true crime-binge Tiger King gör en åtminstone lite glad för sitt nya icke-sociala liv. 

”Mitt köksbord/skrivbord under fredagens morgonmöte i Slack. Är glad över att videosamtal inte är standard hos oss. Är mindre glad att jag inte hann tapetsera om det ap-angripna köket i vår nya lägenhet innan detta blev min kontorsmiljö.”

 


Jakob Mjöbring, digital strateg Punkt PR

– På Punkt PR i Umeå arbetar flera av oss fortfarande från kontoret, så min arbetsplats ser ut ungefär som vanligt, med tillägget att min högtalartelefon Konftel Ego används väldigt flitigt.

Hur ser dina rutiner ut för en arbetsdag just nu?
– Egentligen som vanligt förutom att inga möten sker annat än digitalt.

Vilken är den största utmaningen?
Att hitta balansen mellan att följa och diskutera utvecklingen av viruset och fokusera på att arbeta. Vi har förstås tv:n rullande på kontoret med alla presskonferenser, så att vi kan hjälpa våra kunder att agera utifrån utvecklingen.Är det någonting som du har kommit på yrkesmässigt under de här dagarna, något du inte visste innan?
– Alla har blivit mycket duktigare på att hålla disciplinerade distansmöten!

Vad är dina bästa tips/strategier för att klara av dagarna?
Att så gott det går fortsätta med de dagliga rutinerna och framför allt inte drar ner på träningen. Är det något vi behöver för att klara ett virus är det en vältränad kropp. Jag tror också att vi alla har stort behov av att prata av oss om utvecklingen, inte minst våra barn. Så ta tid att prata genom allt varje dag, tror jag är viktigt.

Någonting som inspirerar dig just nu.
Jag har börjat skriva för Stories by Storytel som är en helt ny app där alla historier berättas i SMS-form, vilket har varit en kul ventil, det ger tillfälle att skämta lite om coronan. Humor hjälper oss alla att bearbeta, tror jag.

Maria Fridman, Forsman & Bodenfors

Hur ser dina rutiner ut för en arbetsdag just nu?
Egentligen skulle jag befinna mig på filminspelning i USA, men sitter nu i stället i karantän hemma hos min särbo nere i Skåne sedan två veckor tillbaka. Produktionen är uppskjuten på obestämd framtid och just nu befinner vi oss i slags vakuum i väntan på nästa steg. Det finns jättemycket vår kund skulle kunna göra och kommunicera i dessa tider, men samtidigt har pandemin skapat så mycket merarbete för dem att det är svårt att hitta tid för att ens diskutera saken.

– Hade som ambition att skapa ramar för mitt hemarbete genom att hålla fast vid gamla rutiner, men insåg snabbt att jag inte haft så många rutiner utöver frukost och lunchtider. Allt annat har varit ganska flytande, och har därför så förblivit även nu.

– Men jag har börjat vakna vid 5.30 på morgonen av mig själv, och eftersom det inte tar så lång tid att ta sig till min nuvarande arbetsplats en trappa ner så börjar arbetsdagarna väldigt tidigt. Det ger mig några timmars egentid innan kollegerna börjar dyka upp på Slack och i mejltrådar.


Vilken är den största utmaningen?
– Att hjälpa sina kunder göra skillnad bortom traditionell kommunikation på ett sätt som kan bli betydelsefullt på riktigt i dessa kristider. Att agera snabbt här och nu på ett välavvägt sätt, och samtidigt tänka två steg framåt på vad som kommer härnäst och vad världen behöver då vi äntligen lämnar pandemin bakom oss.

– På ett lite mer personlig plan – att behålla lugnet och inte gå upp jättemycket i vikt.

Är det någonting som du har kommit på yrkesmässigt under de här dagarna, något du inte visste innan?
– Trodde inte att jag skulle uppleva det som så jobbigt att vara separerad från mina kolleger som jag faktiskt gör, jag saknar verkligen min flock. I alla fall nån hangout om dagen behövs för att jag ska få en känsla av tillhörighet och hålla mig någotsånär sansad.

– Det finns ett stigma kring att jobba hemifrån och många med mig överkompenserar drivna av dåligt samvete.

– Tvärtemot vad många kanske tror så visar studier att de som arbetar på distans tenderar att arbeta mer och må sämre, arbetsdagarna blir längre och pauserna färre då gränserna mellan arbete och fritid blir diffusa.

Vad är dina strategier för att klara av dagarna?
– Det är en stor omställning för alla. Vi som kan sköta jobbet hemifrån är otroligt privilegierade. Men därmed inte sagt att det är helt lätt. Vi är vana vid kollektivet. Vi skapar saker tillsammans och det är genom våra samtal och diskussioner som idéer föds, strategier formas och magi skapas.

– Därför är det viktigt att hålla så mycket kontakt med kollegerna som möjligt. Prata på Hangout, Skype eller Zoom, chatta, ring, mejla. Svara på alla-mailen! Vi har behov av att vara en del i ett sammanhang och känna att vi gör någonting meningsfullt. Påminn en kollega att hen är bra! Visa uppskattning! Nu är ett ypperligt tillfälle att fördjupa relationer.

– Försök sätt upp tidsramar och pauser för ditt arbete.

– Sista tipset är att klä sig professionellt upptill och hålla koll på vart man riktar webbkameran.

Någonting som inspirerar dig just nu?
– The Terror på Amazon Prime är en fantastisk spännande och välproducerad skräck/dramaserien som gått under radarn för många. Ens egen situation och isolering sätts i perspektiv och blir genast ganska behaglig i relation till vad dessa skeppsbrutna män får uppleva i det ogästvänliga Arktis.

– Det är inspirerande att se alla virtuella bokklubbar som dyker upp nu, plötsligt har vi tid att läsa mer och det är otroligt mysigt att det skapas nya communities för detta. Själv älskar jag att hänga på det sociala filmnätverket Letterboxed och läsa olika tolkningar av enigmatiska filmklassiker.

– Såg nyligen Revenge (Coralie Fargeat), The Invisible Man (Leigh Whannell) och Birds of Prey (Cathy Yan) – våldsamma filmer med kvinnliga protagonister som bokstavligt talat slåss mot patriarkala strukturer och orättvisa. Inspirerad av detta kämpar jag nu emot att inte göra en Harley Quinn makeover och tatuera mig i ansiktet.

– Till sist – Koreografen Sharon Eyals och hennes verk är en ständig källa till inspiration för mig. Dans ska ses live, men tills vidare får vi nöja oss med att följa sharoneyaldance på Instagram.

 

Per Frykebrant, Bellbird

Hur ser dina rutiner ut för en arbetsdag just nu?
Om det är något som ens investerade KBT-timmar har resulterat i så är det en övertro på att hålla rutiner. Så jag försöker hålla mig till de vanliga. Eftersom många arbetar från hemmet så är mitt bästa sätt att praktisera social distansering just nu genom att jobba från kontoret.

Vilken är den största utmaningen?
– Vad gäller det dagliga arbetet så ställs så klart allas projektledarskills på sin spets när man inte längre har samtliga kolleger över axeln. Det är väl den stora utmaningen, i övrigt tycker jag att den snabba digitaliseringen av arbetsprocesserna mest har inneburit ett effektivitetsskifte. Det man kanske tappar i symbiosen, vinner man i den egna produktiviteten.

Är det någonting som du har kommit på yrkesmässigt under de här dagarna, något du inte visste innan?
– Kanske inget nytt, men saker har ju blivit mer uppenbara. Vi kommunikatörer kanske inte känner oss som någon samhällsviktig funktion, men disciplinen i sig är ovärderlig i samhällskritiska lägen. Dels i den snabbt föränderliga situation vi befinner oss i nu, men också i hur man kan skaffa sig ett försprång när läget snart börjar återgå till det normala. Det är i svängiga perioder man kan plocka marknadsandelar. Så det är inte för intet som kommunikationsbehovet tenderar att gå upp i svåra tider.

Vad är dina bästa tips/strategier för att klara av dagarna?
– Kanske tänka på ovan. Jobbar man nära marknads- och kommunikationsavdelningar har man en viktig roll i den återhämtningsprocess som snart drar i gång. Vår uppgift är allt som oftast att med hjälp av kreativitet bryta igenom informationsflödet, och nu kommer både konkurrensen och informationsflödet vara större än någonsin, då krävs också mer kreativitet än någonsin. Och det arbetet börjar redan nu.

Någonting som inspirerar dig just nu?
– Handlar nog mest om att hitta saker att konsumera som inte domineras av Corona. Pocketversionen av Pascal Engmans ”Råttkungen” är en sån välbehövlig vardagsflykt just nu.

 

Karin Winther, grundare Wolst & Winther

Hur ser dina rutiner ut för en arbetsdag just nu?
– Snabb promenad på morgonen för att få i gång hjärnan. Sen varvas videomöten på mobilen med barnvagnspromenader och jobbdator balanserandes i knät. 

Vilken är den största utmaningen?
– Att alla skiljelinjer i vardagen flyter samman. Ens naturliga rörelsemönster med små avbrott och andningspauser är borta. Samtidigt utgör ens bostad nu en udda mix av kontor, konferensrum, lunchställe – och förstås hem.

Är det någonting som du har kommit på yrkesmässigt under de här dagarna, något du inte visste innan?
– Jag har helt klart fått en ny uppskattning för den inspiration man får av fysiska möten. Vikten av att få röra sig fritt ute i samhället, träffa människor som ger energi och gemenskapen det skapar.Vad är dina bästa tips/strategier för att klara av dagarna?
– Ta pauser för promenader i solen och knarka bra karantän-humor på TikTok och Instagram. 

Någonting som inspirerar dig just nu?
– Instagramkontona @naa_koser_vi_oss och @overheardla ger en välbehövliga skratt i denna märkliga tid.  

 


Sean Canning, account director BCW Stockholm

Hur ser dina rutiner ut för en arbetsdag just nu?
– Vi har ett digitalt frukostmöte med byrån varje morgon där vi diskuterar nuläget och hur vi kan hjälpa varandra. Det är härligt och höjdpunkten på arbetsdagen, man saknar verkligen sina kolleger. Sen springer dagen på i ordentlig fart. Det är lätt att glömma att ta pauser när man kan plocka upp datorn direkt på morgonen. Därför är det bra att min hund drar ut mig några gånger om dagen. Lunch käkas oftast på den italienska restaurangen i huset. Mycket tid tillbringas i Teams (TACK MICROSOFT!).

Vilken är den största utmaningen?
– Mina utmaningar inte värda att tala om när sjukhuspersonalen kämpar dag och natt och så många förlorar sina jobb. Men jag slås av att jag använder undantagstillståndet för att ursäkta dåliga vanor. Träningen har exempelvis helt fallit bort. Att min lillebror nyligen sålde godis för en klassresa är inte heller bra för mitt midjemått. Utan coronaviruset i åtanke bunkrade jag upp med nio lådor Lillebrors bästa kolor, som nu tagit slut. Jag gav min vän Pascal en flaska whisky när han fyllde år, som jag nu fick tillbaka för att han tyckte den var för rökig och luktade korv. Så det har blivit något glas på kvällarna. Är det någonting som du har kommit på yrkesmässigt under de här dagarna, något du inte visste innan?
– Det har blivit mer uppenbart hur mycket jag uppskattar mina kolleger. Bortsett från det har jag slagits av hur man ibland i sitt arbete räds olika förändringar som annonseras, förändringar som påverkar ens arbetssituation betydligt mycket mindre än den rådande situationen. Så att vi så snabbt och smidigt kunde ställa om vårt erbjudande, arbeta stabilt på distans och hantera denna situation kommer nog förändra ens framtida perspektiv på vad stora förändringar är. I vissa branscher har digitaliseringen tvingats komma längre dessa veckor än på väldigt lång tid. Detta krisläge kan i grunden förändra hur många arbetar framöver.  

Vad är dina bästa tips/strategier för att klara av dagarna?
– Ladda kaffebryggaren kvällen innan för att göra det lättare att komma upp till en vettig arbetsplats och på så vis undvika gamnacke från laptopjobb i sängen. Var inte rädd för att lyfta på luren, både till kolleger och kunder. Dels för att stilla den sociala hungern, men också för att snabbare komma vidare i processer. Sök hjälp och insikter utanför de vanliga projektgrupperna. Kunderna står nu inför nya utmaningar som kräver nya angreppssätt.

Någonting som inspirerar dig just nu?
– Vardagen är långt ifrån vardag just nu. Krisen är dramatisk och ställer saker på sin spets. Det får en att sakna de små, sociala vardagsögonblicken som prat vid kaffebryggaren eller en AW på kontoret. Den saknaden stillar jag just nu genom att kolla på The Office (US, självklart) och att läsa Fredrik Backman. De har gemensamt ett riktigt bra sätt att förmedla det fina i vardagliga situationer.

 


Frida Siversen-Ljung, copywriter Nord DDB

Hur ser dina rutiner ut för en arbetsdag just nu?
Egentligen ingen superskillnad. Samma tider, mycket dataskärm. Som vanligt är man riden av ångest, fast för verkliga saker den här gången så klart.

Vilken är den största utmaningen?
– Ens relation? Om detta fortsätter länge till kommer man ju göra slut eller skaffa barn. Eller, gud hjälpe, göra båda.

Är det någonting som du har kommit på yrkesmässigt under de här dagarna, något du inte visste innan?
– Jag har länge brunnit för det faktum att typ 80 procent av alla möten inte behövs. Och mitt i all denna skit fick jag ändå lite hopp: Denna omställning skulle kunna bevisa min tes en gång för alla! Om jag hade lite fel? Jag har aldrig haft så många möten som nu!

Vad är dina bästa strategier för att klara av dagarna?
– Kanske är bra att stå upp ibland. Utföra en praktisk syssla emellanåt? Jag vet inte, bita ihop och köra på är väl mitt bästa tips. Jag menar, vi är en grupp välbeställda konsulter som upplever en period av hemjobb, det är ju inte som att vara fast på kursk detta.

Någonting som inspirerar dig just nu?
– När jag känner mig orolig blir det ofta ett klick på Bon Appétits youtubekanal. Inget hemskt kan hända där… En tårtbotten blir ev. lite bränd. Annars rekommenderar jag att ringa dem som man bryr sig om!Adam Kerj, chief creative officer Accenture Interactive

Hur ser dina rutiner ut för en arbetsdag just nu?
– I stort sett samma tider och rutiner minus promenaden från Vesterbro till kollegerna på Vestergade i Köpenhamn. Nu går jag ut på Teams hela dagen och det funkar fint.

Vilken är den största utmaningen?
– Jag har alltid sagt att de mest oväntade, relevanta, meningsfulla idéer kommer från de mest oväntade kombinationer av talanger och nu ser vi verkligen att det växer fram idéer och upplevelser som kommer fram för att vi är ännu mer tillsammans mot samma mål.  I och med att allt vi gör nu sker på Teams går det snabbt att komma fram till själva kärnan i de nya utmaningarna och möjligheterna. En stark kultur tar ett kollektivt steg framåt och fokuserar på det som verkligen skapar värde, snarare än fortsätter med det som kanske har fungerat tidigare. Det går inte att luta sig tillbaka på gamla muskelminnen.  

Är det någonting som du har kommit på yrkesmässigt under de här dagarna, något du inte visste innan?
– Snarare har jag fått bekräftat att kreativitet är resistent mot all sorts formula. När alla förutsättningar förändras blir vi mer kreativa och innovativa tillsammans. Jag är otroligt imponerad över vad mina kolleger och kunder gör tillsammans varje dag utan att behöva mötas. Nu mer än någonsin är innovation och kreativitet i fokus för våra kunders affär. Kreativitet är ingen magisk process som tillhör några få utvalda, den finns verkligen hos alla och det känns mer än någonsin. Det blir ett laserfokus på det vi gör helt enkelt, man skalar bort allt som inte är meningsfullt eller mänskligt. På ett sätt blir det enklare att mötas i korsningen där alla olika talanger får kollidera sina idéer och tillsammans bidra och utvärdera alla nya spännande grundämnen som uppstår helt naturligt och spontant där det uppstår friktion. Vi kan verkligen som bransch bidra till att göra samhället lite bättre och varmare.

 Vad är dina bästa tips eller strategier för att klara av dagarna?
– Sunt förnuft. Se till att alla jobb som vi gör delas och diskuteras i tydliga processer.  

Någonting som inspirerar dig just nu?
– Alla som jobbar inom äldrevården, sjukvården, akutmottagningar, dagispersonal. Vilka super hjältar. Alla som använder kreativitet och medmänsklighet för att hjälpa, förbättra och förenkla vardagen för småföretagare, krögare, kulturarbetare. Alla initiativ som startas upp överallt för att hjälpa de som är utsatta. Vi kommer närmare varandra trots att vi är distanserade från varandra för tillfälligt.

 


Helena Emms, Grey Göteborg

Hur ser dina rutiner ut för en arbetsdag just nu?
– Börjar varje arbetsdag med ett onlinemöte med närmsta kollegerna. Då känns man nära trots att vi inte ses, och får en bra koll på vad som händer på alla olika projekt. Förutom inbokade möten, så schemalägger jag även resten av dagen för att få fokus och saker gjorda.

Vilken är den största utmaningen?
– Förra veckan när jag försökte jobba hemifrån med halvkrassliga barn hemma. En ordentlig utmaning trots att vi var två vuxna.

Är det någonting som du har kommit på yrkesmässigt under de här dagarna, något du inte visste innan?
– Att jag är tacksam över att jag har ett jobb där det är möjligt att jobba hemifrån. Och att det gick förvånansvärt smidigt att byta om internt till helt digital kommunikation samt arbetsprocesser. Man blir även påmind om hur viktigt det är med tydlig och fungerade samhällskommunikation.Vilka är dina bästa tips eller strategier för att klara av dagarna?
– Struktur och variation, så att inte jobb och ledig tid flyter in i varann för mycket. Försöker att jobba på lite olika platser i hemmet, samt utomhus någon timme om dagen om vädret tillåter det. Att ta en ordentlig lunchpaus (utan jobb), gärna med en promenad i skogen och tanka vårsol. Att begränsa tiden för nyhetskollande till ett par stunder om dagen. I början av veckan blev jag lite beroende av att hålla mig ständigt uppdaterad. Och sedan att ta fredag eftermiddag med massa goda saker man gillar, för att känna nyanser i allt vardagligt hemmavarande.

Någonting som inspirerar dig just nu?
– Tittade häromkvällen på The Peanut Butter Falcon, en fin paus ifrån situationen vi befinner oss i. Läser Orlando Wood bok Lemon om hur reklamen på senare år tappat i kreativitet. Men bäst just nu är dock Karantän-tv på med Ina Lundström och Niklas Andersson. De sitter i karantän i en desinficerad husvagn på SVT Göteborgs parkeringsplats och pratar med kända och okända hemmasittare. Missa inte! Annars är det mina barn som inspirerar mig mest och får mig att vara i nuet.

 

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.