Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

”Så lyckas du bäst på South by Southwest”

Publicerad: 4 mars 2016, 09:35

Samuel Garlöv är SXSW-veteran och cd på JMW.

Foto: Privat.

South by Southwest i Texas är en populär festival för svenska kreatörer. JMW:s cd Samuel Garlöv ska dit för fjärde året i rad. Här delar han med sig av sina bästa tips för ett lyckat besök.


Ämnen i artikeln:

SXSW

För mig personligen har SXSW Interactive i Austin kommit att bli en av årets stora höjdpunkter. Under ett par dagar samlas här några av världens mest spännande kreatörer, entreprenörer och innovatörer för att dela med sig av sina tankar om framtiden. Ämnena som diskuteras rör sig kring allt från mat, till branding, reklam, sociala medier, stadsplanering, idrott, mode och politik. Varje år har jag kommit hem fylld av inspiration och idéer som räckt hela året och utvecklats till kampanjer från JMW-fabriken.

Det här är mina tips för ett lyckat besök:

Planera och gör ett schema. Det finns så många programpunkter att det omöjligt går att hinna med allt. Mycket krockar så fördela mellan kollegorna om ni är fler på plats. Jag planerar in fem programpunkter per dag och letar efter namn, företag och organisationer i schemat som gör mig nyfiken. Det kan vara allt från svulstiga keynotes till små samtal eller paneldiskussioner. Min erfarenhet är att man får ut mest där det inte är så trångt uppe på scen och där deltagarna får tid att utveckla sina tankar ordentligt.

Kom tidigt. Gå tidigt. Vissa programpunkter är väldigt poppis och alla hålls inte i de stora salarna på Austin Convention Center. Jag går tidigt, ca 15-20 min före, till de som jag verkligen inte vill missa. Oftast bildas det kö utanför och det går att fråga den alltid så hjälpsamma personalen om man kommer att få plats. Programpunkterna är schemalagda per timme och de sista 15 minuterna vigs alltid till en Q&A. Om du inte är intresserad av det så är det här en bra tid att smita iväg till nästa punkt i programmet. Den här strategin har funkat bra för mig och jag har hittills inte missat något jag velat se.

Ta med mobilladdare och adapter. Har du ett portabelt extra batteri så är det också kanon. Det är gratis wifi på hela festivalen men festivalappen och allt twittrande på plats slukar så klart batteri. El-uttagen i de olika seminarielokalerna är alltid heta villebråd bland besökarna.

Packa sköna skor. Det mesta kretsar kring det det enorma Austin Convention Center (ACC) och de stora hotellen i centrala Austin. Men det blir en del spring emellan och ibland kan du få stå om sittplatserna tar slut. Så ett par sköna skor är ett måste.

Ät en massa mat. Utöver att vara värd för SXSW är Austin en fantastisk matstad där kött och BBQ dominerar. Om du får läge tycker jag att du ska försöka leta dig bort från centrum till östra Austin kring E. Cesar Chavez Street eller South Congress Avenue. Här finns massvis med barer, matställen och kul butiker. Några ställen som jag återkommit till är Easy Tiger Bake Shop & Beer Garden. Ett bageri på gatuplan och en trappa ner, ut mot en liten flod, finns en stor bakgård med bar, restaurang och musikscen. Perfekt ställe att samla ihop sig på efter dagens program. Beställ in en BBQ-tallrik med bringa och korv som du sköljer ner med öl. En annan favorit är Texas Chili Parlor på Lavaca Street. Det tar cirka 20 minuter att gå hit från ACC så stället är perfekt om du vill fly folkvimlet. Skön sylta som serverar chili och öl. Inredning är fantastisk och känns igen om du sett Tarantinos film Death Proof. Austin kryllar också av food trucks. De står i varje gathörn. En av mina favoriter är Chi'lantro som brukar parkera bakom ACC. Deras kimchifries är något av det godaste jag ätit. Perfekt lunchställe på dagen. När det gäller BBQ är Aaron Franklin och hans Franklins BBQ berömt världen över. Kön är dock sjukt lång. Men det finns andra bra ställen också. En favorit är La Barbeque som har sin matvagn och sina rökar på Aztec Food Park.

Prata med folk. Under dessa dagar fylls Austin av massvis med spännande personer. Glöm därför inte bort att prata med dem. Anmäl dig till några av de mingel som anordnas. Bara att välja och vraka mellan Google, Twitter, Microsoft, Samsung, McDonalds, Tesla, EA, Mondelez osv. De flesta företag är där och nästan alla har en aktivitet du kan OSA till.

Bo hemma hos någon annan. Jag älskar att bo på hotell. Men ibland är det bra att testa annat. Två år i rad har jag bokat hus via AirBnb. Helt smärtfritt och ett bra sätt att upptäcka andra delar av staden. Så här tätt inpå är mycket redan bokat men det går att testa nya tjänsten Overnight som lanserats i Los Angeles och nu kommit till Austin. Här kan du hyra in dig hemma hos andra i sista minuten.

South by Southwest hålls mellan den 11 och 20 mars i Austin, Texas.

Ämnen i artikeln:

SXSW

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.