Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Så målar SD en dystopisk bild av Sverige

Publicerad: 23 november 2015, 14:10

De senaste åren har Sveriges ekonomi tillhört de starkaste i Europa. Men i Sverigedemokraternas reklamfilm är vi ett land fyllt av misär.


Ämnen i artikeln:

Joakim WallersteinReklamfilmSverigedemokraterna

Nyligen rapporterades det att Sveriges BNP får ett uppsving tack vare flyktingströmmen. Vilka effekterna blir på längre sikt hänger på hur väl flyktingarna integreras på arbetsmarknaden, menade Nordea i sin rapport.

"No money. No jobs. No homes. No welfare". Så lyder istället budskapet i Sverigedemokraternas nya reklamfilm. Detta varvas med bilder på misär, tiggare, bilbränder och kala sovsalar. Det uttalade syftet är att avskräcka flyktingar från att ta sig hit i hopp om ett bättre liv.
– Vi vill visa vad man möts av i Sverige. Dels hur det ser ut på gatorna, men också hur mottagandet ser ut, säger SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein.

Filmen är upplagd på en särskild kampanjsajt och ackompanjeras av tidningsannonsering i länder som Turkiet och Ungern. Scenen med de tomma madrasserna på ett kalt golv är inspelade i Bålsta utanför Stockholm, och inte på en verklig flyktingförläggning.

Det är en väldigt dystopisk bild ni målar. Tycker du att den är rättvisande?
– Ja, den är dystopisk. Men när det kommer till bilbränder i förorter är det något som sker regelbundet. Och på en promenad på stan ser man folk på gatorna. Men det är en bild som folk på tidningsredaktionerna inte ser.

Bilden av Sverige som ni målat upp tidigare är gröna ängar och öppna landskap. Varför skiljer det sig så mycket nu?
– Partiet pratar om visioner och en verklighet man arbetar emot. Ibland pratar vi om målet, och ibland om problemen.

Men det är många sidor som ni väljer bort nu. Varför det?
– Syftet är att folk inte ska vilja ta sig hit. På samma sätt som regeringen antyder att det är fullt. Det är något som gör att folk från väldigt långt bort härifrån är villiga att riskera sina liv för att ta en hit. De tar sig igenom många fredliga länder på vägen. Då är det bra att visa vad som faktiskt väntar.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.