Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Så räddade Farfar filmen för Bård

Publicerad: 21 november 2008, 15:16

Oskar Bårds film om de två prästerna som gifter sig med varandra skulle lanseras för Absolut Colors i våras. När Absolut tackade nej av etiska skäl plockade Farfar in den till Björn Borg. – Utan Farfar, Nicke och Matias skulle jag vara en liten blöt fjärt, säger Oskar Bård, till Resume.se.


Det var i samband med lanseringen av den regnbågsfärgade så kallade HBT-vodkan i våras som filmen visades upp för första gången.

Redan då uttryckte Absolut tveksamhet till budskapet.

– Det stämmer att filmen var tänkt som en kortfilm inom deras visionära koncept. Sen när den var klar tog Absolut beslutet att inte gå vidare med kortfilmen. Varför vill jag inte spekulera kring, säger Oskar Bård.

Absoluts pr-chef Karl-Johan Bogefors säger att filmen inte fyllde kriterierna för bolagets etiska krav i marknadsföringen:

– Man får bland annat inte agera offensivt i religiösa frågor. Därför valde vi att backa, helt enkelt.

Han betonar att råder en tydlig gränsdragning för vad bolag som marknadsför spritdrycker ”vill och kan göra.”

– Vi tycker att filmen är både fantastisk och superfin. Överenskommelsen med Oskar innebar också att vi stod för hela produktionen, men eftersom vi ansåg att filmen samtidigt  var så bra,  ville vi inte låsa honom som regissör.

Oskar Bård understryker att han och Nicke Bergström, cd på Farfar pratat igenom kortfilmsidén långt innan den filmades.

– Så när Absolut sedan valde att inte gå vidare med filmen tyckte Nicke att den passade perfekt, med lite justeringar, för Björn Borg -konceptet "Love for all", som Farfar arbetat fram.

Oskar Bård betonar att det är tack vare Farfars ”slitjobb” som filmen förverkligats.

– Utan Nicke och Farfar hade filmen stannat i min hårddisk och jag hade blivit trött och bitter och ledsen. The lord works in mysterious ways, men till slut blev det en jäkligt bra reklamfilm. Jag är  tacksam till både Absolut och Björn Borg. Men mest av allt är jag tacksam till Nicke och Farfar som alltid är beredda att vända upp och ner på hela världen för att göra fantastisk reklam.

Han fortsätter med frenesi:

– Utan Farfar, Nicke och Matias skulle jag vara en liten blöt fjärt. Det är jag som tar rygg på dem, inte tvärtom.

Oskar Bård avslutar:

– För övrigt vill jag passa på och pusha för vår nya regissör Vesas grymma film för Batteriinsamlingen. Karln är ett geni!

Peter Willebrand

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.