Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Så riktar Zlatan ljus mot svälten i världen

Publicerad: 16 februari 2015, 06:06

Zlatan Ibrahimovic i den nya reklamfilmen.

Zlatan Ibrahimovics nya reklamfilm för FN:s World Food Programme, nazisterna som hotade Expressen släppta på fri fot och den franska tidningens hyllning till terrordådens offer i Köpenhamn. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Charlie HebdoZlatan IbrahimovićExpressenDavid Carr

Zlatans reklaminsats för FN
I lördags eftermiddag spelade Paris Saint Germain mot Caen i franska ligan. Efter bara två minuter gjorde Zlatan Ibrahimovic ett konstmål och firade genom att dra av sig tröjan. Hela hans överkropp var proppfylld av nya tatueringar med olika namn, vilket direkt skapade spekulationer om någon form av pr-kupp.

Igår höll så den svenska stjärnan en presskonferens där allt fick sin förklaring. Som frontfigur för FN:s World Food Programme vill han ge en röst åt alla de barn som lever i fattigdom.
– I går spelade vi mot Caen på Parc des Princes. Min viktigaste match hittills. Efter målet i andra minuten visade jag upp 50 nya namn skrivna på min kropp. Namn på människor jag aldrig träffat men som ändå är viktiga för mig. 50 namn av de 805 miljoner människor som lider av hungersnöd i världen i dag. Det här är en katastrof. Låt världen veta, sa Zlatan dagen efter i sin app Zlatan Unplugged.

Samtidigt lanserades en kampanjfilm där Zlatan Ibrahimovic pratar om sitt stöd till organisationen. I början blev filmen av okänd anledning stoppad på Youtube, men kom sedan upp igen. I skrivande stund har den över 900 000 starter – efter mindre än ett dygn.  

Nazisterna som hotade Expressen på fri fot
I fredags eftermiddag greps tre personer med kopplingar till Svenska Motståndsrörelsen (SMR) utanför Expressens och DN:s redaktioner i Marieberg. De anhölls senare misstänkta för förberedelse till grov misshandel och olaga hot mot grupp. Bakgrunden är att Expressen i förra veckan publicerade flera granskningar av rörelsen. Under helgen har de misstänka förhörts men släpptes på fri fot igår. Misstankarna kvarstår dock, skriver Expressen.

Franska tidningen: "Vi är danskar"
Efter attentatet mot Charlie Hebdo blev sloganen "Je suis Charlie" (Jag är Charlie) ett stöd till offrent och ett upprop för yttrandefriheten. Efter helgens angrepp i Köpenhamn pryds den franska tidningen Libérations förstasida i dag av texten "Vi er Danskere".  På bilden syns på en man och en kvinna som omfamnar varandra utanför synagogan på Krystalgade, och ytterligare en kort text.

"En månad efter attackerna i Paris blev Köpenhamn denna vecka målet för två mordiska angrepp."

David Carr dog av cancer
Natten till fredagen hittades New York Times mediereporter och kolumnist David Carr livlös på redaktionen. Han kördes till sjukhus med ilfart men hans liv gick inte att rädda. Nu visar obduktionen att han dog av lungcancer, skriver tidningen.

HSBC ber om ursäkt med annons
I förra veckan avslöjades en stor läcka där tusentals människor världen över ertappades med att ha smitit från skatten. Dessa var hjälpta av HSBC i Schweiz. I går bad banken om ursäkt genom en annons i flera brittiska tidningar. Budskapet var till stora dela identiskt med det mejl som vd:n Stuart Gulliver skickade ut till de anställda i fredags.  

House of Cards skapare glad över läckan
I torsdags kväll läckte den nya säsongen av House of Cards ut på Netflix under en halvtimme. Genomslaget i sociala medier blev stort innan den plötsligt drogs tillbaka igen. En som gladdes var seriens skapare Beau Willimon.
– Jag tycker att det var fantastiskt. Hela grejen var väldigt underhållande och jag är glad över fansens enorma respons. Det är så många som är entusiastiska över vad som kommer att hända om två veckor, säger han till Hollywood Reporter enligt Aftonbladet.

Museum förbjuder selfiepinne
The Metropolitan Museum of Art i New york har förbjudit selfiepinnar i sina lokaler. Orsaken är att de riskerar att skada konsten och andra besökare. MoMa och The National Gallery of Art är två andra museer som också har förbjudit selfiepinnar, medan de fortfarande är tillåtna på exepmelvis Louvren och Tate Modern, skriver Time.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.