Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Så ska F&B fira vinsten – genom nakendopp

Publicerad: 21 juni 2016, 19:19

Johanna Hofman-Bang och Johan Eghammer på F&B tillsammans med Björn Larsson på Coop.

Foto: Yasmine Winberg

Coops "Ekoeffekten" skräller till och vinner Grand Prix, Cannes Lions finaste pris, i PR-kategorin. – Det är helt surrealistiskt, säger Björn Larsson, marknadsdirektör på Coop.


Ämnen i artikeln:

CoopCannes Lions 2016Björn LarssonF&B

Med vinsten plockar Forsman & Bodenfors hem Sveriges andra Grand Prix i Cannes. "Ekoeffekten" går ut på att familjen Palmberg får testa att äta ekologisk mat under två veckor. Sedan undersöks gifthalterna i familjemedlemmarnas kroppar, och jämförs med före de började äta ekologiskt.

"Ekoeffekten" har gjort stor succé utomlands, men kampanjen har varit relativt blygsam på hemmaplan. Det blev inget Guldägg, till exempel.

– På bara tre månader har vi gått från att vara nominerade i Guldägget till att vinna Grand Prix i Cannes, säger Björn Larsson, när Resumé möter upp delar av arbetsgruppen i Cannes.

Han började som marknadsdirektör på Coop i början av 2015 och redan då fanns "Ekoeffekten" som idé hos Forsman & Bodenfors. Men det var en idé som inte hade lanserats ännu. Johanna Hofman-Bang och Johan Eghammer, art directors på Forsman & Bodenfors, vill lyfta fram Björn Larssons roll i att kampanjen till slut kom ut.

– Det är bara att titta på den så förstår man hur fantastisk den är. När jag var ny på Coop träffade jag Erik Sollenberg på lunch (vd på F&B, reds.anm). Hans huvudbudskap var att allt skulle ordna sig – men att jag verkligen måste titta på "Ekoeffekten", säger Björn Larsson och fortsätter:

– Det är otroligt bra reklam, men framför allt är det otroligt bra kommunikation.

Johanna Hofman-Bang tror att en del av framgången ligger i hur kampanjen är skapad.

– All fakta som finns i filmen, finns det en jäkla massa studier som backar upp. Den har gjorts i en form som gör att människor lätt kan ta den till sig, i stället för att de ska läsa 30 000 rapporter om mat, säger hon.

Johan Eghammer fyller i:

– Vi tog forskarvärlden och gjorde den kommersiell. Vi har inte kommit på någonting nytt, vi har gjort någonting redan existerande lättillgängligt.

Han tror inte att kampanjen hade fungerat för tio år sedan.

– I den omvälvande tid som vi lever i, med miljö- och matfrågor, är det viktigt att folk är intresserade. Nu klaffar allting – ekologisk mat är en vinnande fråga som handlar om överlevnad., säger han.

Innan åkte hit bad jag kreatörer tippa på utkomsten för svensk del – ingen nämnde "Ekoeffekten". Vad säger ni om det?
– Det kan ha att göra med hur det har gått i svenska tävlingar. Den vann inte i Guldägget och är därför kanske inte i folks top of mind, säger Johanna Hofman-Bang.

Shortlisten i PR utgjordes till stor del av reklambyråer – och ni är en reklambyrå som vinner i PR. Vad betyder det för er del?
– Det är framtiden, allt går ihop. Den klassiska reklamen är död och man måste hitta nya vägar. PR är en självklarhet av en bra reklambyrås verksamhet i dag, säger Johan Eghammer.

Behövs pr-byråer, då?
– Nej, säger Björn Larsson.

Till sist: Hur ska ni fira vinsten?
– Gå ut och äta middag, skrika på scen och kanske bada, säger Johanna Hofman-Bang.

Johan Eghammer:
– Det blir ett nakendopp!

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.