söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Så skapades Storåkers McCann

Publicerad: 11 maj 2012, 14:43

Foto: Henrik Halvarsson.

Nu berättar Storåkers McCann-grundaren Niklas Angergård hur han gick från att vara managementkonsult till att grunda en av Sveriges mest framgångsrika reklambyråer. – Jag var intresserad av att starta bolag och det råkade bli inom reklamområdet. Det kunde nästan lika gärna ha handlat om skruvar och muttrar, säger Niklas Angergård, som tillträder som marknadsdirektör för Telia i höst.

Ämnen i artikeln:

Michael StoråkersNiklas Angergård

KB

Karl-Johan Byttner


Niklas Angergård växte upp i småstaden Åhus i nordöstra Skåne med  cirka 9 000 invånare. Han hade riktigt läshuvud och fick kanonbetyg på  naturvetenskaplig linje, gick Försvarets Tolkskola i Uppsala och  flyttade sedan till Stockholm för att gå på Handelshögskolan. Det är  någonstans där som historien om Storåkers McCann började.

För det var just på Handels som Niklas Angergårds vägar för första gången korsades med Michael Storåkers:
– Jag och Micke var egentligen inte nära vänner, men vi umgicks i samma vänkretsar, säger han.

Niklas  Angergård kom från en familj där företagande var ständigt närvarande.  Hans pappa var vd för Önos, sedan Bilia och därefter Björnekulla:
– Jag tror att det kan ha bidragit till mitt intresse att driva verksamheter, säger Niklas Angergård.

Han  halkade inte in på reklamspåret till en början, utan efter fyra års  studier vid Handelshögskolan var det managementbyrån Arthur D Little som  gällde.

Här fanns många nybakade Handels-studenter och precis som dem var han klädd i mörk kostym och välkammad:
–  Jag hade ett grundläggande intresse för affärer och hur man gör dem,  men det fanns säkert de som läste DI betydligt mer noggrant än jag,  säger Niklas Angergård.

Precis som för många andra unga konsulter  på management-bolagen var det inga 40-timmarsveckor som gällde, utan  snarare 60-80 timmar per vecka:

Så här i efterhand tycker han nog  att det var en ganska speciell värld. Det vill säga unga och relativt  oerfarna konsulter ger råd till storföretag:
– Jag tyckte att det var  en självklarhet att ge sådana råd vid den tiden, men så här i efterhand  funderar man på om det verkligen är bra. Sedan fanns det naturligtvis  många seniora konsulter som väger upp det hela, säger Niklas Angergård.

Han  berättar att mycket av jobbet på Arthur D Little gick ut på att ge  strategiska råd kring olika potentiella uppköpsobjekt. Det handlade inte  bara om att sitta och räkna precis:
– Jag är nog ingen klassisk  siffermänniska, utan jag gav snarare ett nytt perspektiv på en viss  affär och strukturerade upp olika problemställningar. Sedan räknades det  naturligtvis en hel del också, säger Niklas Angergård.

Han var precis på väg att börja som aktieanalytiker vid en av de klassiska firmorna då livet tog en ny vändning.

Det hela uppstod i samband med en genomlysning av en bredare verksamhet där det även fanns med en reklambyrådel i bilden:
–  Jag ville ha lite kloka perspektiv från Michael Storåkers, som vid den  tiden jobbade på Forsman & Bodenfors, för att kunna ge bra råd till  vår kund. Det var första gången vi diskuterade möjligheterna att starta  en reklambyrå inom McCann-nätverket, säger Niklas Angergård.

Hur  startar man då en reklambyrå helt från scratch? Ja, heter man Michel  Storåkers och Niklas Angergård är det inga som helst problem.

TV4:s nuvarande vd Casten Almqvist var vd för McCann Sverige vid den tiden.

Han  hade som uppgift att få verksamheten att växa och tände på alla  cylindrar då förslaget om att starta Storåkers McCann dök upp.

Upplägget  gick ut på att McCann skulle äga halva bolaget, medan Michael  Storåkers, Niklas Angergård, Martin Marklund och David Hägglund skulle  äga den resterande delen fördelat 20 procent, 10 procent, 10 procent och  10 procent.

Storåkers McCann lyckades också få med SEB:s  dåvarande marknadschef Olle Söderberg som den första riktiga kunden till  byrån. Sedan var man igång 1998:
– Vi hade lyckats skapa en stabilitet  och en finansiell investering redan från början i och med ett sådant  upplägg, säger Niklas Angergård.

Varför var inte ditt namn med i byrånamnet, utan endast Storåkers?
–   Micke ska ändå ha all cred för det var hans grundidé från början. Han  var också drivande i att säkra att vi fick SEB som kund. Sedan hade  kanske Storåkers, Angergård, Marklund och Hägglund blivit ett lite långt  namn, säger Niklas Angergård.

Så det var inte så viktigt för dig att skylta med ditt namn med andra ord?
–  Nej, för mig var det en möjlighet att bygga ett företag från grunden  och få utlopp för min egen talang i skärningen mellan affärsstrategi och  kommunikation. Och så var det nog lite av ett äventyr, säger Niklas  Angergård.

Varför blev det just en reklambyrå ni startade då?
–  Vi hade en känsla av att reklambranschen är lite för "reklamig".  Kommunikation ska driva affärer och reklamen får inte leva sitt eget  liv. Jag upplever att man hade undervärderat detta i branschen och hade  för mycket fokus på priser. Jag tycker att det finns en tendens till  detta än idag, säger Niklas Angergård.

Före detta SAS-chefen Jan  Carlzon uppträdde i samband med Stockholm Media Week och talade om att  det under 1990-talet fanns en tendens att göra reklam för reklamens  skull?
– Jag tycker att han har helt rätt. Han insåg att paketering  och kommunikation hänger ihop och var själv väldigt kommunikativt  driven, säger Niklas Angergård.

Han tycker inte att han drivs av en klassisk entreprenörsvilja att starta bolag, utan det handlar mer att driva företag:
– Jag vet inte om det beror på att min far hade massa vd-poster. Du får fråga en psykolog om detta, säger Niklas Angergård.

Han hade ju ett ganska spännande hopp. Först VD för Önos, sedan Bilia och därefter Björnekulla?
– Han älskar kanske sylt, säger Niklas Angergård.

Han  tror att framgångarna för Storåkers McCann bygger på både tur och  skicklighet. En starkt bidragande orsak till framgångarna var  kombinationen av affärsmannaskap och kreativitet.

En annan bidragande orsak var att Dotcom-eran var i full gång, vilket gjorde att byrån kunde stoltsera med kunder som Spray:
–  Många bolag skulle starta upp från noll och då blir det affärs- och  varumärkesstrategiska kunnandet viktigare, kopplat till kreativitet. Jag  kan dock konstatera att vår sammanlagda reklambyråerfarenhet låg på 1,5  år när vi startade Storåkers, säger Niklas Angergård.

Han  berättar att han framförallt var involverad i det strategiska arbetet  för så gott som samtliga uppdrag, inklusive alla pitcher.

Niklas Angergård projektledde också både Spray och sedermera även Telia:
–  En lite lustig sak kring det här med Telia-familjen är att vi inte ens  presenterade den vid pitchen. Det visade sig också vi hade exakt samma  koncept som den andra byrån som vi slogs med i pitchen – Vi kanske hade  gjort en bättre analys, vad vet jag, säger Niklas Angergård.

Han  konstaterar att Telia-familjen hade sin tid och passade bolaget väldigt  bra vid just den tidpunkten. Han och de övriga ägarna sålde av byrån  efter tre år, men han valde att stanna i sammanlagt ett decennium.

Skulle man kunna göra en liknande resa idag eller var det helt unika förutsättningar?
– Martin Marklund har lyckats med nästan samma sak som delägare i nya
byrån Honesty, säger Niklas Angergård.

Varför lämnade du byrån till slut?
–  Jag lämnade på grund av att jag inte trodde att det kunde bli roligare.  Det var en stor sak att vinna Telia som en av Sveriges största  reklamköpare och göra något riktigt bra för dem, både strategiskt och  kreativt. Vi hade även lyckats vinna tillbaka SEB, så cirkeln var sluten  på något sätt. Jag hade varit konsult i tretton år och ville testa att  arbeta på ett "riktigt" företag, säger Niklas Angergård.

Han blev  headhuntad till SAS år 2008 och blev från början Vice President för koncernens  Brand & Marketing-strategi. Han hade även ett ansvar för  kundinsikter och arbetet med att förbättra kundnöjdheten. De senaste två  åren har han också haft ett direkt ansvar för all marketing inom SAS på  samtliga marknader.

Vad var dina viktigaste lärdomar från tiden på Storåkers McCann?
–  Jag tror att kommunikation är underskattat i näringslivet. Jag menar  att om du har en affärsstrategi och denna inte kan kommuniceras på ett  bra sätt, så är det en dålig affärsstrategi i min värld. Den kan inte nå  dina kunder. Samma sak gäller om du har ett erbjudande som inte kan  kommuniceras på ett bra sätt. Då kan kunderna aldrig förstå erbjudandet,  säger Niklas Angergård.

Du ser säkert Mad Men och där händer det  en del galna upptåg. Har du några roliga anekdoter att berätta från  tiden på Storåkers McCann nu när preskriptionstiden är över så att säga?
–  Om man jämför en fest på SAS med en fest på Storåkers McCann är det  ganska stor skillnad. Jag kommer bland annat ihåg en fest i byråns  begynnelse där en naken man föreställande Näcken åkte upp och ned med  folk i hissen. Jag tror att det var lite skräckblandad förtjusning bland  gästerna, säger Niklas Angergård.

Ni tjänade en massa pengar då ni sålde Storåkers McCann. Hur kommer det sig att du inte valde att leva livets glada dagar?
–  Jag är intresserad av att bygga företag och det fortsatte jag med även  efter att vi hade sålt byrån. Jag älskar att ligga raklång på en strand,  men inte under 1-2 år, säger Niklas Angergård.

Hur upplever du din tid på SAS?
–  Jag trivs förvånansvärt bra i en storbolagsmiljö. Jag kommer närmare  affären och kan påverka helheten och ta ansvar för den, säger Niklas  Angergård.

Han berättar också en historia från hur det gick till då han började på SAS.

Han  befann sig i ett rum med SAS-VD:n Mats Jansson och den dåvarande  ledningsgruppen. Hans företrädare presenterade en  kundnöjdhetsundersökning för 2007 som visade att kurvan pekat brant  nedåt under lång tid:
– Jag fick frågan från Mats. Du är ny här, vad  säger du om den bilden. Jag sade att en bild säger mer än tusen ord. Jag  har jobbat stenhårt med att förändra synen på SAS sedan dess, säger  Niklas Angergård.

Han berättar att SAS har gått från att jobba med  sitt varumärke som en "färg och form"-fråga till att driva det  strategiskt och med ett mer tydligt fokus på kundens uppfattning om  helheten:
– Det gäller att komma ihåg att ett varumärke är kundens  uppfattning om helheten. Det handlar inte om vad du tycker internt, det  handlar inte om verkligheten och det handlar inte om exempelvis endast  marknadsföring, säger Niklas Angergård.

Han säger att SAS har  gjort en fantastisk comeback hos kunderna sedan dess. SAS har ökat  kundnöjdheten från 59 till 72 under de senaste fyra åren. SAS utsågs  till Årets Stjärnvarumärke 2011 och nu i veckan fick bolaget pris som Årets  Klatrer på Omdømmedagen 2012 i Norge.

Jan Carlzon berättade i  samband med Stockholm Media Week att man arbetade med att förbättra 100  delar med en procent i stället för en del med hundra procent. Hur ser du på det?
– Det  ligger någonting i det, men för oss har det också handlat om att hitta  och följa ett tydligt fokus, vilket i vårt fall har varit tid och  tidsvärde. Det finns något rationell i värdet av tid, "tid är pengar"  samtidigt som det är väldigt emotionellt. Om du skulle få 30 minuter  extra i present av någon, så skulle det kanske vara det finaste du kan  få, säger Niklas Angergård.

Han förklarar varför han nu väljer att gå över till Telia som marknadsdirektör.
–  Jag gick igång på en undersökning från YouGov som visade att SAS var  det varumärke som gått allra mest framåt under 2011, medan Telia har  gjort det motsatta. Cirkeln var återigen sluten så att säga, säger  Niklas Angergård.

Om Niklas Angergård:
Ålder: 40 år
Bor: Vasastan, Stockholm
Familj: fru Pamela, döttrar Teodora och Elise, 6 och 9 år
Utbildning: Handelshögskolan i Stockholm, Försvarets Tolkskola
Karriär: managementkonsult på Arthur D. Little, grundare av Storåkers McCann, VP Brand and Global Marketing på SAS
Fritidsintressen: musik, familj, lite för dyra restauranger, tennis
Dold talang: sångare och låtskrivare i "Sveriges finaste popband" Acid House Kings
På nattduksbordet: Jonathan Franzen "The Corrections"
Fem  viktiga personer i ditt nätverk: Michael Storåkers, VD för Bukowski,  Mons Kallentoft, författare, Anders Wahlqvist, VD för B-Reel, Jonas  Clason, grundare av Whyred och Mattias Miksche, VD för Stardoll.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev