Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Så skrämmer WPP toppchefer

Publicerad: 16 november 2011, 16:20

”Självklart är jag inte nöjd”, säger Erik Tillberg som hamnade i karantän när han lämnade Everystone i våras.

Foto: Björn Elgstrand

WPP:s anställningsavtal gör livet svårt för dig den dag du som delägare vill lämna skeppet. Tolv månaders karantän utan lön och utan möjlighet att starta upp en ny verksamhet är buden som gäller.


Ämnen i artikeln:

Lars AxelssonWPP

Att köpa upp en byrå är en osäker affär. Verksamhetens värde består av de nyckelpersoner som arbetar där och kundlistan de sitter på. WPP, liksom de flesta andra nätverk, har insett detta och deras lösning på problemet är att agera stenhårt mot avhoppare som kan tänkas ta med sig kunder från nätverket.

Ett uppmärksammat exempel: Det brittiska bolaget Oystercatchers drog i fjol i gång den nya byrån The Great Game tillsammans med några ex-medarbetare från Everystone och The Brand Union. I våras tvingades de till en förödmjukande ursäkt och en dyr förlikning i London High Court:   
”Vårt beteende var helt enkelt fel ur ett rättsligt perspektiv. Det var helt berättigat av Everystone­ och The Brand Union att ta till rättsliga åtgärder mot oss. Vi har nu nått en konfidentiell uppgörelse med Everystone och The Brand Union, och vi ser nu fram emot att lägga den här historien bakom oss” skrev Oystercatchers i ett uttalande som WPP kablade ut på sin sajt.

Ett närmare exempel på WPP:s hårda stil mot avhoppare är när Everystones nor­diska projektledare och vd Erik Tillberg slutade i våras. Eftersom verksamheten var så pass knuten till honom försvann också byrån i Sverige. Priset för att lämna WPP blev tolv månaders karantän utan lön. The Brand Unions globale vd Simon Bolton menar att Erik Tillberg gick med på avtalets utformning när det skrevs under.
– Vi diskuterar inte våra kontrakt med medierna. Men jag kan säga att Erik var nöjd när han gick in i WPP. Kontraktet följs från vår sida och så vitt jag förstår följer han också de villkor som sattes upp för honom. Han är inte med oss
i företaget längre och jag utgår ifrån att han är nöjd med kontraktet. Det är inte sant att han inte får jobba på tolv månader.

Han får inte starta en ny verksamhet?
– Det kan jag inte kommentera, eftersom vi inte diskuterar våra kontrakt.

Men jag vet att det ligger till så.
– Jag har ingen aning om vad du vet. Allt jag vet är att vi inte kommenterar våra kontrakt som vi erbjuder våra med­arbetare, säger Simon Bolton.
Erik Tillberg har en annan bild:
– Självklart är jag inte nöjd. Men det stämmer att jag följer avtalet så som WPP har valt att tolka det. Jag anlitade en av Sveriges ledande advokater inom arbetsrätt på en av våra största advokatbyråer då avtalet skulle upprättas. Vi utgick ifrån att svensk arbetsrätt skulle följas hela vägen men det gör den inte. Antingen kräver man ett yrkesförbud som upprätthålls genom lön. Eller så kräver man inte ett yrkesförbud och då måste man få verka i sitt yrke.

Vad skulle du föredra?
– Jag skulle föredra att verka i mitt yrke.
En person med god insyn i hur nätverken agerar mot avhoppare är kritisk.  
– De stora nätverken sätter detta i system för att skrämma folk. Det kommer att bli mer och mer aktuellt för fler funktioner att teckna sådana avtal. Amerikanska avtal översätts till svenska och till svenskt lagrum. Men när det väl gäller gör de amerikanska advokaterna entré och då hamnar man i kraftigt underläge som enskild person. Det här sätter nätverken i system och det måste synliggöras.

I dag är delar av Everystones funktion inlemmad i The Brand Union, och Sverige-vd:n Lars Axelsson försvarar den generella principen med inlåsningsavtal.
– Är du anställd är det som vanligt, men är du delägare måste det regleras annorlunda. Man måste från början komma överens om hur det går till om du slutar eller om byrån splittras. Det måste du alltid ha järnkoll på i förväg, och det är många som missar det. I det här fallet reglerades villkoren innan och han har själv gått med på avtalet, säger Lars Axelsson.

Har du själv ett kontrakt med inlås­ning?
– Nej, jag har inte fått klart mitt delägarskap än så jag har ett mer normalt avtal. Men en sådan här situation bygger på förtroende för varandra, och ju tydligare dokumentation du har desto bättre blir det för alla parter.

Kommer du att acceptera ett kontrakt med de villkoren?
– Vill du vara med och driva en del av verksamheten får du vänta dig en inlåsning. Du är involverad i ett globalt perspektiv och sitter inne med affärsinformation som är jäkligt kritisk.
– Det kan handla om flera 100 jobb som ryker om en kille går ut och startar en annan verksamhet. Det är därför kontrakten finns.

Är det inte bättre att vara pragmatisk och försöka hitta lösningar?
– Martin Sorrell är en jäkligt hård men rättvis ledare. Finns det ett kontrakt gäller det till 100 procent. Men det gäller åt andra hållet också. Lojalitet är väldigt viktigt.
Resumé har varit i kontakt med WPP:s högste chef sir Martin Sorrell, som avböjer att svara på frågor om koncernens hårda villkor.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Lars AxelssonWPP

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.