Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Salming indragen i härva runt mobilreklambolag

Publicerad: 21 oktober 2013, 06:15

Reklamföretaget 24 Mobile Advertising Solutions såldes in med goda framtidsutsikter till 1 800 småsparare. Bolaget går med stora förluster och siktar på en nyemission. Finansinspektionen, FI, kan nu sätta stopp för huvudaktörerna i emissionen – Victory Life och Anea, där den förre hockeystjärnan Börje Salming är delägare.


Ämnen i artikeln:

Börje Salming

DI rapporterar att 24Mas har långt gångna planer på att befintliga  aktieägare om ett tillskott på 100 miljoner kronor i form av en  nyemission.

Det vill säga aktieägandet späds ut.

24MAS tänker  genomföra sina planer trots att Ekobrottsmyndigheten, EBM, bedriver en  förundersökning kring stora försäljningar av 24MAS-aktie för något år  sedan, enligt DI.

DI rapporterar att 24MAS huvudägare hade fått köpa  aktier i riktade emissioner för 1 öre styck, medan småsparare fått  betala 8-26 kronor.

Nu visar det sig dock nyemissionen kan bli ännu  svårare att genomföra eftersom två av de viktigaste aktörerna i  processen – Victory Life och Aneas granskas av Finansinspektionen.

Upplägget  gick till så att när småsparare lockades köpa aktier i 24Mas mellan  2010-2012 placerades dessa i kapitalförsäkringar hos Victor Life, som  huserar på brittiska jungfruöarna i Karibien.  

Kapitalförsäkringarna har  sedan förvaltats av Anea, där hockeylegendaren Börje Salming är en av  delägarna, enligt DI.

– Vi kommer självklart att gå ut med  teckningssedlar till alla aktieägare, men deras teckning måste gå via  Victory Life, och det kommer Anea att administrera, säger Mikael  Norberg, vd på 24Mas till DI.

Han ser inget problem med att Victory  Life inte har något tillstånd från FI eftersom han hävdar att bolaget  bedriver verksamhet från brittiska jungfruöarna.

Skatteverket anser  dock att Victory sitter på ett kontor i Göteborg och därmed inte har  betalt skatt enligt de villkor som gäller, enligt DI.

Grundarna väntar också på domar angående grovt skattebrott, enligt DI.

Catella  var förvaltningsinstitut fram till 2012, men har slutat ansvara för 24MAS och skrivit ned aktievärdet till noll, enligt DI.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Börje Salming

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.