Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Sångdokumentären för samman Sydsvenskan

Publicerad: 7 november 2012, 10:26

För att lansera sin nya C-del har Sydsvenskan tagit fram en 18 minuter lång film tillsammans med reklambyrån The Fan Club som dokumenterar mötet mellan två skånska arketyper; Lunds studentsångare och Malmö FF:s supportrar. Se filmen på Resume.se


”Man brukade säga att avståndet mellan Lund och Malmö är jordens omkrets minus två mil"

Så säger Sydvenskans chefredaktör Daniel Sandström om den historiska kontext som har påverkat tidningens nya C-del, där Sydsvenskan nu utökar sin regionala och lokala bevakning.

Omgörningen innebär bland annat att lokalmaterialet i tidningen slutar att editioneras samt att tidningens grafiska profil får ett ansiktslyft.

Ytterligare en konkret förändring är att Eslöv åter kommer in bland de kommuner som Sydsvenskan bevakar. Tidningen lade ner redaktionen där 2008. Även Eslöv är  en del av en allt mer integrerad region.

Avståndet mellan Malmö och Lund har nämligen minskat. Idag reser man inte runt jorden för att ta sig till jobbet eller hemmet utan vardagspendlar friskt mellan Sydsveriges centralorter. Utvecklingen har också gjort att de osynliga sociala murarna mellan det akademikerdominerade Lund och arbetarstaden Malmö allt mer suddas ut. En samhällsutveckling och insikt man tog fasta på hos The Fan Club, Sydsvenskans reklambyrå sedan 10 år.

- Man säger ju att det gäller att göra något, istället för att bara prata om något. Så för att bevisa Sydsvenskans poäng om att skåningarna har kommit närmare varandra ville vi låta två väldigt typiska, men också väldigt annorlunda grupper mötas och förenas över en gemensam utmaning, säger Markus Lindjsö, ad på The Fan Club till Resumé.

Den utmaningen blev sång och de båda grupperna blev Lunds studentsångare respektive Malmö FF:s fotbollssupportrar. Gemensamt skulle de framföra en fotbollshymn i samband med lagets sista hemmamatch och The Fan Club valde att bevisa mötet genom att dokumentera hela processen. Man anlitade dokumentärfilmaren Stefan Berg

- Vi visste ju inte om detta skulle gå att genomföra och poängen skulle gå förlorad om det inte var ett verkligt möte, mellan två grupper som verkligen står långt ifrån varandra. Genom dokumentärformatet fångar vi både framgångarna samt motgångarna under resans gång och jag tycker också att det skapar något som har ett eget värde utanför den här kampanjen. Det säger ju något om Skåne just nu, säger Markus Lindsjö.

Utöver filmen kommer kampanjen även gå som annonser i print och utomhus.

Arbetsgrupp The Fan Club

Christian Barrett, Creative Director
Markus Lindsjö, Art Director
Gustav Johansson, Copywriter
Ola Obrant Andreasson, Copywriter
Björn Kongslöv, OriginalareHelena Ivarsson, Originalare
Niklas Bokerud, Grafik
Klas Oskarsson, Projektledare
Peter Andersson, Produktionsledare

Regi/Produktion: Stefan Berg, Berg Images

Fredrik Hazén

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.