Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

”Sannolikt är det en bluff”

Publicerad: 4 juli 2012, 13:42

Nallebjörnsbombningen kan vara en bluff.

Foto: Studio Total.

Vitrysslandskännaren Martin Uggla på Östgruppen menar att Studio Totals påstådda nallebjörnsbombning av Minsk sannolikt är en bluff. Det finns inga spår i Minsk av aktionen och den oppositionella vitryska organisationen Charter97 uppger att det kan vara en tidningsanka. – Inga nallar har hittats, säger Martin Uggla.


Reklambyrån Studio Total uppger att att man i morse flög in med ett enmotorigt plan över Minsk och släppte 800 nallebjörnar över staden som en manifestation för yttrandefrihet.

Det finns inga bevis på att aktionen har ägt rum och ingen utomstående har kunnat bekräfta att det verkligen inträffat, mer än Studio Total själva. Byrån har släppt bilder men dessa kan på olika sätt vara fejkade.

Martin Uggla, vitrysslandskännare och ordförande i Östgruppen, för demokrati och mänskliga rättigheter, menar att det sannolikt är en bluff.

– Jag kan inte 100-procentigt avfärda det, men visst verkar det osannolikt. Man har inte lyckats skapa någon uppmärksamhet på plats, och inga oppositionella krafter talar om detta i dag, mer än Charter97 som tror att det kan vara en tidningsanka.

– Främsta målet borde ju vara att skapa uppmärksamhet efter ett års förberedelser som de påstår sig ha haft, men det har man inte lyckats med inne i Vitryssland och i Minsk. Det finns inga spår av aktionen där vad det verkar. Några inhemska medier har skrivit om det men hänvisar bara till The Local och Aftonbladet. Det finns inga vittnesmål i Minsk om att det har skett. Inga nallar har hittats.

Han tycker att det hela är mycket osmakligt om det är en bluff.

– Men om det skulle stämma är det såklart häftigt. Men det är märkligt att Studio Total inte har lyckats presentera bättre bevis.  

För något år sedan blåste Studio Total medierna med bluffen om en sexskola i Österrike.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.