Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Sara Rosengren: Det kan svensk reklam lära av Super Bowl

Publicerad: 7 februari 2017, 16:31

Sara Rosengren.

Foto: Montage.

Fler marknadsförare borde ta intryck av Audis Super Bowl-strategi, skriver Sara Rosengren, docent vid Handelshögskolan, i senaste utgåvan av analysbrevet Resumé Insikt Kommunikation.


Ämnen i artikeln:

ReklambyråerSara RosengrenResumé InsiktResumé Insikt Kommunikation

I år kostade 30 sekunder reklamtid i Super Bowl fem miljoner dollar, vilket innebär en kostnad på 166,667 dollar per sekund. Och som vanligt diskuterades huruvida det kan vara rimligt att lägga så stora summor på en enda exponering. Enligt Ad Ages Tom Lombardo skulle exempelvis pengarna för 30 sekunder på Super Bowl räcka till att via Facebook nå närmare 5 miljoner människor varje dag i 11 månader. Slutsatsen tycks vara att det går utför för den typen av breda träffyta som Super Bowl erbjuder.

Men det finns en hel del som tyder på att så inte är fallet:

- De 30 sekunderna i Super Bowl följs ofta av andra typer av aktiviteter – både inför och efter själva finalen.
- Det gör att intresset för andra delar av reklamen ökar.
- Super Bowl erbjuder ett sammanhang där människor faktiskt vill se reklam.

Den breda målgruppen som Super Bowl erbjuder är värdefull i sig. Just för att den är bred. Den innebär att reklamen kan användas för att påverka mer än bara kunder och köp.

Vi har i en rad studier tittat närmare på hur reklam, vars huvudsakliga syfte är att påverka just kunder, även påverkar andra viktiga grupper. Även reklamens budskap påverkar andra än kunderna. En reklamfilm som visas på Super Bowl kommer exempelvis att uppmärksammas även av företagets medarbetare, investerare och beslutsfattare. Och de effekter som uppstår i dessa målgrupper kan vara minst lika viktiga som de effekter reklamen har på kunderna.

I år valde Audi att använda sin reklamtid till att lyfta frågan om lika betalt för lika arbete, vilket är en värderingsfråga och blir förutom att påverka kunder och köp också ett sätt att nå ut till medarbetare och beslutsfattare. Fler marknadsförare borde ta intryck av denna strategi.

***

Detta är en kortversion av Sara Rosengrens krönika i senaste analysbrevet av Resumé Insikt Kommunikation. En prenumeration fixar du här.

Innehållet i veckans brev:

BAKOM RUBRIKERNA
Nytänkande tävlingskategorier och en folklig Reklamombudsman

SVAR FRÅN
Kajsa Öijerholm, copywriter på RBK, om att sök kommer bli den största mediekanalen 2017.

PERSPEKTIV
Sara Rosengren om vad svensk reklam kan lära av Super Bowl

LÄSVÄRT
Digital telepati, drakdräpare och reklamhat

VECKANS
Möjlighet

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.