Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Schibsted: Mobilen missar målet

Publicerad: 7 september 2015, 11:56

Schibsted har gjort stor undersökning om mobilreklamens effekt.

Foto: Björn Elgstrand

Mediehusen pratar om mobile first. Men mobilreklamen idag är inte anpassad till konsumentens mobilbeteende, enligt en undersökning som Schibsted genomfört.


Ämnen i artikeln:

ReklambyråerReklamSchibstedMobile

Svenska företag investerade 1,5 miljarder kronor i mobilreklam under 2014, enligt IRM. Schibsted har tagit reda på effekten från tio stora varumärkens mobilkampanjer med annonsformaten stillbild, video och interaktivt. En sammanfattning publicerades idag i Dagens industris papperstidning.

Undersökningen visar att video är den klart mest effektiva produkten för att bygga sitt varumärke. Men det är idag svårt att få klick på rörliga annonser – i de kampanjer som utvärderades var det endast 0,3 procent av användarna som klickade på videolänken. Undersökningen visar också att annonser som uppmanar till klick får sämre genomslag.

– Videoannonser i sig gav bra resultat. Framförallt för de som har inarbetad reklam, såsom bilföretagen, där en förväntan redan var uppbyggd. De vanligaste videoformaten är 30 sekunder långa, men de som går bäst är de filmer som är nere på 15 sekunder, säger Staffan Engström, Schibsteds produktchef mobil, till Resumé.

När man skall driva preferens och köpintention visar det sig att stillbilden är det mest effektiva formatet.

– Man vill inte bli störd i mobilen och belönas som annonsör om man respekterar sin publik. Det handlar om att smälta in det flöde av innehåll och bidra med värde och problemlösning. Studien visar på positiv korrelation på upp till åtta visningar per vecka av stillbild för att nå maximal genosmlagskraft. Men det är naturligtvis mycket svårt att prata om optimal frekvens eftersom vi som individer påverkas olika mycket av budskap som vi exponeras för. Det finns skäl till att testa sig fram.

Anmärkningsvärt i Schibsteds mobilstudie är att det finns ett negativt samband mellan hur mycket det klickas på en annons och dess genomslagskraft. De kampanjer som flest klickat på visade sämst resultat på kampanjen.

– Mobilen har två roller i ditt liv. Å ena sidan har den ett belöningscentrum med allting som får dig på bra humör - som bilder och musik - å andra sidan kontrollcentralen som innehåller din kommunikation med värdefulla personer. Mobilen är din överlevnad. Vi publicister är bra på att påverka vad människor tycker om något, men du vill inte bli påtvingad något. Det är en väldigt fin balansgång och vi måste som marknadsförare välja vad vi vill luta oss emot.

Staffan Engström menar att företagen skulle kunna göra jättestora vinster via mobilen, men reklambyråerna måste lära sig att behärska kanalen.

– Det är alltid en budgetfråga. Mobilen har stått för en relativt liten del av marknadsföringen. Men nu börjar kanalen bli stor och desto mer budget flyttas över till produktion av mobilannonser. Mobilannonseringen har hittills byggts på nischspelare inom teknik, men reklam- och kommunikationsexperter måste få större inflytande för att kanalen skall optimeras, säger Staffan Engström.

Undersökningen har utformats i samarbete med studenterna Gustav Sundberg och Anton Olivensjö som gjort sitt examensarbete i Technology Management vid Lunds universitet. 40 000 intervjuer har gjorts under sex månader.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.