Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

Scouterna och Google dokumenterar skogen – Garbergs bakom samarbetet

Publicerad: 6 november 2017, 07:43

Foto: Pressbild

Scout View visar upp Scouternas stigar i Google Street View.


Ämnen i artikeln:

ScouternaReklamGarbergsGoogle

Reklambyrån Garbergs ville skapa uppmärksamhet för Scouterna på ett ärligt sätt och utan att spä på fördomar. Scout View går ut på att scoutkårer över hela landet väljer ut sina favoritstigar och lägerplatser och dokumenterar dem med 360-graderskameror. Bilderna laddas sedan upp på Google Street View där vem som helst kan följa med scouterna ut på vandring.

– Det här blir den officiella bilden av hur det ser ut på svenska stigar. Och där är det fullt av scouter. Det är ju ett otroligt fönster. Scout View visar scouterna på hemmaplan, när de vandrar, eldar och tältar, säger Per Forssberg, copywriter på Garbergs.Garbergs och Scouternas samarbete har löpt i cirka två år. Scout View-projektet påbörjades i augusti. Förhoppningen är att så många som möjligt av Sveriges 1100 scoutkårer kommer att bidra till projektet.


Scouterna dras med en onödigt förlegad skogsmullestämpel, att det mest går ut på att slå knopar och baka pinnbröd. Sanningen är inte alltid så långt från nidbilden. Mycket handlar om att uppleva saker tillsammans i naturen.

– Vårt uppdrag för Scouterna handlar om ompositionering så tillvida att det inte har funnits ett aktivt arbete med varumärket innan. Eftersom Scouterna är ett anrikt varumärke så har den där "gröngölingstämpeln hängt kvar". Men Scouterna är framförallt en bred och kul ungdomsorganisation, säger Per Forssberg.

Garbergs copywriter beskriver arbetet med Scoutview som ett stort åtagande där många bitar ska falla på plats. I ett första skede kommer Google Street View vara huvudkanal och fönster för kampanjen, men det är också troligt att Scouterna kommer att göra kommunikation utifrån projektet under de kommande månaderna.

– Eftersom kampanjen är tänkt att aktivera scouter runtom i landet är det troligt att flera tidningar på orterna kommer att uppmärksamma projektet. På så sätt är det en lokal pr-kampanj, säger Per Forssberg.  

Tvärtemot fördomarna är scouterna teknikbejakande och positiva till digital utveckling. Det var där tanken om att göra en egen variant av Google Maps föddes.

– Vi tänkte oss en plats där scouterna kunde dela med sig av sina bästa stigar, lägerplatser, tips och äventyr. Men så kom vi på att den platsen finns ju redan, och används av tusentals människor i hela världen varje dag. Det är ju mycket bättre att synas där än att försöka skapa sin egen arena, berättar Ellinor Ekström, interactive art director på Garbergs.

När Garbergs presenterade idén för Scouterna tände de direkt, och även på Google Sverige var man positiva från start. Google har bidragit till projektetet med teknik och utbildat svenska scoutkårer kring hur kamerorna fungerar och hur man ska gå tillväga för att ladda upp stigar till Google Street View. Tanken är att det ska fyllas på löpande av svenska scoutkårer under hela nästa år.

– Det är två vädligt olika varumärken, men de har en stark gemensam tror på att allt är tillgängligt för alla som gjorde att de kunde förenas, säger Per Forssberg.

– Det här är en win-win. För Scouterna är det en fantastisk möjlighet att visa upp sin verksamhet, och för Google så får man hjälp att visa upp en ny sida av Sverige för världen. Det känns kul att ha hittat en ingång som verkligen gör skillnad för scouterna och nytta för Google, fortsätter Ellinor Ekström.

Projektet har premiär på scoutview.se den i dag den 6 november

Projektgrupp/ Scout View
Arbetsgrupp Garbergs Reklambyrå: Anna Alfonzetti Produktionsledare Ellinor Ekström Interactive Art Director Per Forssberg Copy Jacob Frisk Art Director Jan Lindforss Projektledare Anna Bergkvist Director of Photography Robin Lidbom Motion creative Najeb Albakar Fotograf Boris Murzin Fotograf Kamilla Halid Klippare Scouterna: Caroline Thunved Sara Zachrisson Adam Lundberg Google Sverige: Andrea Lewis-Åkerman Farshad Shadloo North Kingdom, produktionsbolag för kampanjsajten: Amanda Wallin Utvecklare Stina Olofsson UX-designer Zifong Yong Designer Marcus Berggren Producent Daniel Isaksson Technical Director Jakob Nylund Design lead PR Hedberg & Partner: Louise Bergén

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.