Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

SD citerar Leif GW Persson i Facebook-post

Publicerad: 8 februari 2017, 10:37

SD:s bild och Leif GW Persson.

Foto: Skärmbild och Andreas Elgstrand.

"Majoriteten av alla poliser skulle rösta på SD". Så sa professor Leif GW Persson i gårdagens avsnitt av Veckans Brott. Nu använder SD citatet på Facebook – utan att ha frågat om lov. – Det är samhällsinformation, inte reklam, säger Joakim Wallerstein, kommunikationschef på Sverigedemokraterna.

Ämnen i artikeln:

Leif GW PerssonJoakim WallersteinKommunikationsbyråerSverigedemokraterna

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


Det var i samband med att Leif GW Persson pratade om Örebrokommissarien Peter Springares omdiskuterade Facebookinlägg om kriminalitet bland invandrare som professorn sa att en majoritet av alla poliser skulle rösta på SD. Samtidigt ifrågasatte han Peters Springares statistik.

– Det är en missvisande bild av verkligheten. Läser man vad han skriver verkar han vara en typisk SD-sympatisör. Åsikterna som han framför tyder starkt på det. Om poliser som han, som har kontakt med den problematiken i sin vardag, gick till val i dag så är jag övertygad om att en majoritet av dem skulle rösta på SD, säger Leif GW Persson i programmet, och fortsätter:

– Då blir det intressant i en vidare mening, för vi har en regering som betraktar SD:s parti som inte demokratiskt pålitlig. Hur ska man då förhålla sig till det faktum att man har en poliskår som till majoritet stödjer dem.

Under morgonen publicerade Sverigedemokraterna den här bilden på sin Facebooksida.

Det är inte tillåtet att använda citat från kända personer i marknadsföring, utan att personens samtycke.

LÄS MER: Med i valfilm utan godkännande - SD vägrar klippa bort honom

– Det här är inte marknadsföring, utan samhällsinformation, säger Joakim Wallerstein.

Har ni frågat honom om lov att använda detta?
– Nej.

Intill Leif GW Perssons citat har ni skrivit en text där det står att ni stödjer den svenska polisen och satsar kraftigt på att förbättra polisernas situation. Hur ser du på risken att den texten sammankopplas med Leif GW Persson?
– Jag tror inte att det finns någon risk alls, att man tolkar det som det. Vi har använt citat tidigare från statsministrar, politiker och journalister. Jag tror inte att någon tolkar det som att exempelvis Löfven står bakom vår kommunikation, trots att han citerats av oss.

Leif GW Persson avböjer att kommentera.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev