Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Reklam

SD fotograferar flyktingkrisen – kan användas i kampanj

Publicerad: 9 november 2015, 11:14

Joakim Wallerstein.

Foto: Pressbild.

Personer från SD är på plats i sex länder för att dela ut flygblad. Tre av dem har synts fotografera flyktingar på Lesbos. Enligt kommunikationschefen Joakim Wallerstein är syftet att dokumentera, men han utesluter inte att någon av bilderna kan användas i partiets kampanjer.


Ämnen i artikeln:

Joakim WallersteinSD

Tre personer med Sverigedemokraternas logotyp på jackan syntes fotografera flyktingar på Lesbos i förmiddags, enligt Aftonbladet.

Joakim Wallerstein bekräftar för Resumé att det rör sig om personer från partiet som är i färd med att dela ut flygblad.
– Vi fotograferar alltid under aktiviteter och event för att hålla koll på vad som händer, säger han.

Han säger också att ytterligare personal befinner sig på ett 20-tal platser i totalt sex för att dela ut flygbladen. Vilka de länderna är vill han dock inte kommentera.
– Exakta platser kommunicerar vi inte alls. Det är för personalens säkerhets skull. Men jag kan säga att det är länder som gränsar ut mot Europas gränser. Platserna är valda utifrån hur folk tar sig till Europa.

För några veckor sedan meddelade partiet att de ska sjösätta en kampanj i utländska medier i syfte att avskräcka flyktingar från att ta sig till Sverige. Joakim Wallerstein säger att de kom igång med att dela ut flygbladen i fredags.

Kommer ni att använda de här bilderna ni tar i er kampanj?
– Någon bild kan dyka upp men i huvudsak fotograferar vi för att dokumentera vårt arbete.

Kommer personerna på bilden i så fall informeras om i vilket sammanhang de kommer att synas?
– Det beror på vad det är för typ av bild, men om vi använder bilderna är det i så fall på personer som inte kan identifieras. Men i huvudsak dokumenterar vi som sagt, samtidigt som vi informerar om kampanjen.

Kampanjen kör i gång i utomeuropeisk tv och press med start nästa vecka, enligt Wallerstein. Den kommer att pågå i "två till tre veckor, beroende på hur flyktingsituationen utvecklar sig".

På flygbladen som delas ut står det bland annat att det kommer att bli förbjudet att använda niqab och burka i Sverige. Varför skriver ni så?
– Det får våra politiker kommentera, men de är tyvärr upptagna i ett styrelsemöte i dag.

Men det är ju inte sant, det ni skriver.
– Det får som sagt de kommentera.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Joakim WallersteinSD

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.